Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Îngrijește-te de relația de cuplu

“Relația de cuplu este primul copil al celor doi. Cum îngrijesc relația, la fel vor face și cu viitorul copil. Un copil presupune timp, nopți nedormite, atenție, dragoste necondiționată, la început totul se învârte în jurul lui. Dacă părinții nu se conectează, nu au timpul necesar pentru copil și apelează multă vreme la bunici, bone sau alte personae, copilul va trăi starea de abandon, de respingere sau orice altă rană și vor avea mai multe modele parentale dar nu vor avea baza rădăcină în mama și tata. Ulterior, în viață, atunci când va avea nevoie de siguranță, comunicare, înțelegere, o va căuta în alte relații decât în relația cu părinții”, explică Maria Verdi.

Citește și: Locuiești cu părinții și la maturitate…

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Controlează-ți emoțiile

Toate stările emoționale ale mamei și cuplului sunt preluate de către copil. “Orice ton ridicat, țipăt, ceartă, nemaivorbind de bătăi și alte abuzuri în cuplu, sunt trăite inclusiv de copil. Apare în mintea lui o mare confuzie. Părintele care ar trebui să îl protejeze, să îl apere, tocmai el îl supune agresivității. Frica, vina, furia și toate emoțiile negative induc copilului stilul de atașament dezorganizat. Când va crește, ca adult va deveni agresiv sau va genera momente în care să fie agresat”, este de părere psihologul.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Copilul nu este salvatorul tău

Copilul nu vine pe lume să dea un sens vieții. Nu este salvatorul nostru. Nu vine pe lume să vindece cuplurile ajunse în pragul despărțirii. Nu vine să împlinească neîmplinirile părinților.

“Dacă facem din el un salvator al unei vieți neîmplinite cu siguranță va deveni o victimă, i se va reproșa mai târziu că pentru el s-au făcut sacrificiile și uite cum îți răsplătește părinții. Iar el va trăi vină, rușine, furie”, declară specialistul.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Atenție la ce doriți să aduceți pe lume

Dacă ați dorit o fetiță iar universul v-a dăruit băiat și trăiți regrete, amprentați din prima zi copilul cu rana respingerii. Va trăi cu drama că este un eșec, că nu corespunde. Unii părinți merg mai departe și spun baieților “fata mamei”, îl imbracă cu rochii, cu accesorii de fetițe. Nu este de mirare, pentru a corespunde la nivel inconștient părinților, băiatul devine homosexual, continuă psihologul.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Dormitorul şi patul matrimonial sunt pentru părinţi

“Relaţia intimă se desfăşoară în intimitate. Nu-i faceţi martorii plăcerii voastre chiar dacă sunt foarte mici. Creierul memorează, dar nu procesează până la 3 ani. Copilul poate înţelege din asta că tata îi face rău mamei. Mai târziu, dacă este băiat are toate şansele să nu facă rău femeii şi va evita relaţia sexuală. La fete apar complexe, stări de abuz când îşi reamintesc relaţia intimă a părinţilor.

Dragi mame, nu dormiţi în pat cu băieţii voştri, dragi taţi nu dormiţi  cu fetele voastre. Nu-i sărutaţi pe gură şi în alte zone erogene. Din punct de vedere psihologic, fără să realizaţi îi transformaţi în partenerii voştri. Acestea sunt cauzele ale complexului Oedip sau Electra”, declară psihologul Maria Verdi.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Dăruiește atenție tuturor copiilor tăi

Dacă sunteți părinții a doi sau mai mulți copii, dăruiți-le aceeași atenție, faceți astfel încât toți să se simtă la fel de iubiți, doriți. Incepând de la iubire, atenție până la lucruri materiale, dați cu aceeași măsură tuturor. “Educați-i să fie uniți. Faceți împreună activități care să mențină familia unită. Nu există durere mai mare decât să vezi o familie mare, destrămată. Sunt multe cazuri, când la vârsta adultă, copiii se judecă ani de zile prin tribunale pentru moștenire sau când copiii se judecă cu părinții pentru drepturile succesorale. Frustrarile din copilărie devin razbunările adultului. În realitate ei își doresc să simtă că aparțin familiei care i-a exclus”, explică psihoterapeutul Maria Verdi.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Nu-i proteja în exces

Copilul hiperprotejat devine adolescentul, apoi adultul lipsit de încredere, frustrat, neputincios, agresiv pasiv sau activ. Fiţi prezenţi în realitatea lor. Educă-i. Protejează-i și, în același timp, lasă-i să exploreze. Aceasta înseamnă să cadă, să se ridice, să încerce, să eşueze, să o ia de la capăt până învaţă din propriile lor experienţe. Lăsaţi-i să descopere ce le place, să devină creativi. Mai târziu să-şi aleagă profesia în care se regăsesc şi o fac cu drag. Să experimeteze relaţiile şi să îşi aleagă singur partenerul de viaţă.

Care sunt cele mai frumoase citate despre familie

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Comportă-te frumos cu părinții tăi

Să fim atenți la cum ne comportăm noi cu părinții noștri ajunși la vârsta a treia. Îi respectăm și iubim sau îi uităm și abandonăm, vom primi același tratament când vom ajunge la bătrânețe. Primești ce dăruiești.

Citește și: Importanța igienei personale la copii. 7 obiceiuri care păstrează sănătatea

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Copilul nu e terapeutul tău

Copilul nu este terapeutul sau părintele nostru pe care să ne descărcăm. “Nu facem din el minge de ping-pong când relația de cuplu este tensionată. Nu îi vorbim despre cât de rău și neatent este tata sau cât de iresponsabilă este mama. Indiferent ce i se va spune, el își iubește ambii părinți și va trăi o mare dezrădăcinare dacă este pus în fața unei despărțiri, unui divorț. Trauma abandonului va fi dusă mai departe în viitoarele lui relații de cuplu. Va abandona de frica de a nu fi abandonat sau va fi abandonat până își va rezolva această trauma”, consideră psihologul Maria Verdi.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Fii atentă la toate discuțiile din casă

Nu vorbi repetitiv de problemele pe care le aveți. Nu te certa cu soțul din cauza banilor, datoriilor, cheltuielilor. Astfel, îi induci copilului nesiguranța zilei de mâine. Îl programezi din start cu lipsa prosperității. Va alerga prin viață după câștiguri, posesiuni, și chiar când le va dobândi va fi tot nefericit.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Educă-ți băieții astfel încât să respecte şi să protejeze fetele

“În ultimii ani a crescut îngrijorător abuzul domestic, femeile sunt tratate ca un bun de consum. Relațiile de scurtă durată au luat amploare în locul relațiilor longevive prin neimplicarea totală a partenerilor. Majoritatea relațiilor se termină după consumarea relației erotice.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Educați-vă fetele să se prețuiască

Prin exprimarea inconștientă a nonvalorii, multe femei se oferă ca un bun de consum doar pentru un strop de atenție, de iubire. De cele mai multe ori rămân în relații toxice în care sunt umilite, chiar abuzate”, declară psihologul Maria Verdi.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Împlinește-i nevoile aferente vârstei

Copilul nu are nevoie de multe să fie fericit. “Unii părinții compensează lipsa fizică în relația cu copilul cu cadourile și banii, cu stilul de creștere prinț-prințesă. Ei induc acestuia credința că totul i se cuvine. Va căuta în toate relațiile ca ceilalți să îi ofere. Acest tip de copil este egoist, posesiv, nu dorește să împartă lucruri, afecțiune. Păstrează doar pentru el crezând că i se cuvine totul”, spune psihoterapeutul.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Nu da vina pe copil

Copilul nu are nicio vină că părintele muncește foarte mult și vine acasă obosit, stresat. “De obicei, în urma stresului profesional, cei de acasă suportă țipete, injurii, pedepse, neatenție. Înainte de a intra in casă, lasă toate ale muncii acolo. Acasă, activează-ți calitatea de părinte. Păstrând aceste comportamente negative, copilul crește cu credința că a munci este greu, este ceva rău. Nu este de mirare că o parte din tânăra generație dorește salariu mare și muncă redusă”, explică psihoterapeutul Maria Verdi.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Nu instiga la violență

Nu îl învăța jocuri violente. Nu îi spune să bată, să înjure. Învață-l să comunice, să găsească soluțiile pe cale amiabilă. “Omul puternic nu este acela care rezolvă cu pumnii, cu amenințările. Comunică permanent cu el și interesează-te ce fel de relații are la școală, ce fel de prieteni are. Nu îl controla, fii doar prezent în viața lui înțelegere, comunicare, începe să se ascundă, să mintă și poate fi prins ușor, din cauza vulnerabilității lui în grupuri unde se consumă droguri, alcool, jocuri de noroc, sexualitate, prostituție”, consideră psihoterapeutul.

Reguli de bază pentru a deveni un părinte conştient: Creează o familie unită

Orice copil care devine dependent sau care dobandește o tulburare de comportament o poate moșteni genetic dar o poate învăța de la cei cu care petrece timpul cât mai des.

psiholog Maria Verdi“Dacă absența voastră este înlocuită de tableta sau jocurile pe telefon, dacă părintele folosește foarte des internetul, jocurile, alcoolul, copilul are un risc mare să devină dependent. Și cum adicția este ca o caracatiță, de la o anume dependență, se poate extinde la toate formele de adicție. Insuflați-le spiritul de familie. Deveniţi părinţii de care aţi avut nevoie în copilărie. Familiile unite, fericite, devin puternice și nimic din exterior nu perturbă copilul. Acel copil crește armonios, inteligent intelectual, emoțional, lipsit de conflicte interioare. Relaționează asertiv, este sociabil, bun, tolerant, înțelegător, are încredere în el, în ceilalți, în viață. Are toate șansele să trăiască autentic împlinirea şi succesul”, conchide psihologul-psihoterapeut Maria Verdi.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com