Fetele din grupa de vârstă aflată între șase și zece ani sunt grupul cel mai numeros care reprezintă ținta răpirilor. Acestea sunt cifrele. Dincolo de ele sunt părinți disperați, copii omorâți, abuzați sau care nu au mai ajuns să-și vadă niciodată familia. Dintre disparițiile minorilor, doar 10 % sunt răpiri, dar asta tot înseamnă, anual, circa 300 de copii. Ce faci ca micuțul tău să nu se numere printre ei, mai ales că apar tot felul de zvonuri alarmante despre organizații criminale care urmăresc micuții chiar la locurile de joacă sau atunci când ies de la școală pentru a-i răpi?

Nu vorbi cu necunoscuți”

Prima regulă pe care o învață copilul tău ar trebui să fie: ”să nu intre în vorbă cu persoane necunoscute”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. Ar trebui să lămurești și cine sunt acelea. Pentru că, de exemplu, ar putea avea impresia că cineva întâlnit pe internet este deja prieten, așa că se poate vedea cu el și în viața reală fără probleme. Pe de altă parte, polițiștii, personalul de pază al unui magazin, funcționarii de la serviciul de protecție socială și alții asemenea sunt oameni la care ar fi bine să apeleze atunci când se găsește în dificultate. Dar mai trebuie să ții cont și de altceva, majoritatea răpirilor sau a abuzurilor sexuale asupra copiilor au fost comise de persoane cunoscute și de părinți (rude, prieteni, vecini etc.). Așa că învață-ți copilul să te anunțe dacă se simte amenințat de cineva.

Reguli de folos

Paza bună trece primejdia rea. Orice copil ar trebui să știe ce trebuie să facă în cazul în care se pierde. Trebuie să-și știe numele complet, adresa și numărul de telefon al unui dintre părinți. Poți face chiar în joacă exerciții despre ce să facă în diverse situații dacă s-a pierdut. Dacă ai un copil mai mare, învață-l regula ”gândește înainte de a acționa”. Dacă sunt abordați pe stradă de un străin care le cere informații ar trebui să răspundă cât mai scurt și să nu se oprească. În niciun caz, să nu spună lucruri personale, cum ar fi unde stă, când vin părinții acasă etc. În cazul în care se simte amenințat sau chiar atacat, trebuie să fie pregătit să strige după ajutor și să fugă. Îl pot ajuta și cursurile de autoapărare, dar doar pentru a-l sprijini să poată scăpa și nu pentru a intra într-o luptă cu atacatorul. Notează și șine la îndemână numărul de telefon al liniei europene de urgenţă 116.000 care permite semnalarea copiilor dispăruţi şi oferă recomandări şi sprijin familiilor acestora, oriunde în Europa.

Sursa foto: 123rf.com