Pubertatea, o nouă etapă de dezvoltare

Dacă relația cu copilul a fost foarte bună până în acest moment,”ar fi util ca părinții să conștientizeze că pubertatea este doar o nouă etapă în transformarea copilului în adult. Este nevoie să fie pregătiți și să-i acorde respect și independență. Totodată, în timp ce îl vor trata ca de la egal la egal, vor stabili în paralel un set de reguli care trebuie urmate”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Fii un exemplu pentru copilul la pubertate

”Exemplul personal este și el foarte important. Nici adulții nu vor încălca regulile. Toată lumea este egală și există respect între membri familiei. Copiii nu mai vor să asculte niște instrucțiuni și nu sunt dispuși să fie tratați ca niște inferiori, doar pentru că nu au experiența și informația celor mari. În prezent, retragerea adolescenților în mediul virtual și mutarea vieții sociale și emoționale acolo este un mare pericol. În lumea internetului ei pot găsi influențe negative și periculoase, dar ambalate frumos la prima vedere”, avertizează Tedy Creștin.

Citește și: 4 schimbări ce au loc la pubertate, la fete și băieți

Fii răbdătoare cu copilul aflat la pubertate

Dacă ai un copil aflat la pubertate, ”este important să înțelegi ce-și dorește în mod real, să-l asculți, să comunici cu el și să-l tratezi de la egal la egal. Chiar dacă ai mai multă experiență de viață și cunoștințe, există deja domenii în care micuții au mai multe informații decât adulții. Deci, nu există niciun motiv ca să-l tratezi de sus, pentru a-l umili sau pentru a încălca tu însăți regulile pe care i le impui. Dacă părinții sunt răbdători, copiii învață să asculte de ei fără să-i judece. Dacă sunt empatici, îi lasă pe cei mici să vorbească despre ei înșiși, vor afla care sunt problemele și lor aspirațiile reale”, spune specialistul.

Citește și: Ce este preadolescența. Câteva sfaturi de la psiholog pentru părinții de preadolescenți

 

Pubertatea. Copilul are încă nevoie de tine

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”Petrece timp cu copilul tău. Vorbește folosind argoul lui. Vedeți împreună filmele care-l interesează. Jucați împreună jocurile lui preferate. Citiți materiale interesante. Practicați împreună un hobby (sport, muzică, dansuri, arte etc.). Dacă părinții au cel puțin o activitate în comun cu copiii pe săptămână, pot profita de acel timp pentru a-și concentra atenția pe ei. Se vor implica, îl vor asculta și vor lărgi aria de interese comune. Este important să fii prezentă în viața lui fără a-l stresa. Stabilește reguli clare pentru lucrurile importante, care trebuie respectate, dar poți fi flexibilă în cele mai mici,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com