La polul opus sunt țări care sunt foarte bine clasate în indexurile mondiale privind fericirea. Totuși,statisticile arată că au mai multe persoane depresive decât noi. Printre acestea se numără Finlanda (10,5% dintre persoane suferă de depresie cronică), Suedia (9,6%) sau Luxemburg (9,5%).

Citește și: 7 lucuri interesante despre depresie. Concepții greșite

În opinia psihoterapeutului Angela Nuțu, acest procent foarte scăzut înregistrat de țara noastră este cauzat de faptul că depresia în România este o tulburare încă mult subdiagnosticată. În realitate, situația poate fi alarmantă. Există mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor. Iar acest fapt crește numărul de depresii care se agravează din lipsa tratamentului adecvat.

Citește și: Femeile gravide se confruntă cu probleme psihice pe durata sarcinii

„Din nefericire, în ceea ce privește depresia, există foarte puține campanii de conștientizare, iar mulți dintre cei afectați nici măcar nu recunosc depresia în timp ce o trăiesc. Din practică, am observat că mulți confundă depresia cu anxietatea, oboseala cronică sau alte forme de suferință emoțională, însă depresia înglobează o sumă mult mai complexă de simptome”, declară psihologul Angela Nuțu.

Cu toate acestea, specialistul spune că există și o serie de lucruri mai puțin adevărate despre depresie, pe care foarte mulți oameni le cred și care îi împiedică să apeleze la un ajutor adecvat:

1. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Munca grea învinge depresia

“Depresia afectează aproximativ unul din șase oameni la un moment dat în viaţă, aşadar remedii bătrâneşti şi jumătăţi de adevăruri în legătură cu această boală des întâlnită sunt din belşug. O astfel de idee fantezistă este: “cufundă-te în muncă şi te vei simţi mai bine”. Într-un caz de depresie ușoară, asta ar putea într-adevăr ajuta, dar depresia este o condiție imprevizibilă. Munca în exces poate fi, de fapt, un semn de depresie clinică, în special la bărbaţi”, explică psihologul Angela Nuțu.

2. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Nu este o boală

“Depresia este o condiţie medicală serioasă – şi, printre principalele cauze de dizabilitate în rândul adulţilor din întreaga lume. Dovezi biologice ale bolii pot fi regăsite prin investigații de imagistică a creierului, care pot indica niveluri de activitate anormale în creier atunci când depresia se instalează. Substanţele de bază din chimia creierului, responsabile cu semnalele sistemului nervos, sunt de asemenea dezechilibrate la oamenii cu depresie”, afirmă specialistul.

3. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Este auto-compătimire

“Cultura noastră admiră adesea voinţa şi tăria mentală şi etichetează prea repede și prea ușor pe oricine se plânge. Însă oamenii cu depresie clinică nu sunt leneşi, nu se auto-compătimeasc și nu caută atenție. Și nici nu pot face ca depresia să dispară peste noapte. Depresia este o boală reală – o problemă de sănătate legată de schimbări ce au loc în creier. Ca orice altă boală, pentru vindecare ai nevoie de o terapia potrivită”, declară psihologul Angela Nuțu.

4. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Ajutor înseamnă medicamente pentru o viaţă întreagă

“În ciuda rumorii despre “Naţiunea Prozac”, medicamentaţia este unul din instrumentele folosite pentru a scăpa de depresie; și să ceri ajutor nu înseamnă că vei fi presat să iei medicamentele prescrise. De fapt, studiile sugerează că terapia “vorbită” funcţionează la fel de bine ca medicamentele, în special în cazul depresiilor uşoare și moderate”, consideră specialistul.

Citește și: Terapie prin artă populară

5. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să apeleze la ajutor: Oamenii depresivi plâng foarte mult

“Nu întotdeauna oamenii depresivi plâng foarte mult. Unii oameni nu plâng sau chiar nu se comportă teribil de trist când sunt în depresie. În schimb, sunt “goi” emoţional şi se pot simţi inutili sau lipsiţi de valoare. Chiar şi fără simptome dramatice, depresia netratată împiedică oamenii în a-şi trăi viaţa la potenţial maxim – şi aduce pierderi familiei”, este de părere psihologul Angela Nuțu.

6. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Depresia vine odată cu îmbătrânirea

“Mulţi oameni trec prin provocările îmbătrânirii fără să intre în depresie, dar atunci când are loc, este posibil să fie trecută cu vederea. Oamenii mai în vârstă îşi pot ascunde tristeţea sau pot să aibă simptome diferite, vagi: mâncarea nu mai are acelaşi gust, durerile şi neplăcerile se intensifică sau se schimbă modelul de somn. Problemele medicale pot declanşa depresie la oamenii mai în vârstă – iar depresia poate încetini recuperarea după un atac de cord sau operaţie”, consideră Angela Nuțu.

Citește și: Depresia netratată crește riscul de boli cronice. Cancerul, diabetul și bolile cardiovasculare, agravate de depresie

7. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să apeleze la ajutor: Să vorbeşti despre asta înrăutățește lucrurile

“La un moment dat, oamenii au fost sfătuiţi să nu se concentreze asupra problemelor, vorbind despre ele. Astăzi, există dovezi cum că discuţiile ghidate de un profesionist ne pot îmbunătăți în mod clar starea. Diferitele tipuri de psihoterapie și hipnoterapia ajută la tratarea depresiei prin schimbarea modelelor negative de gândire și a gândurilor subconştiente. Primul pas este să vorbeşti cu un profesionist din domeniul sănătăţii mintale”, declară specialistul.

Citește și: Un destin controversat: Cine a ucis-o pe Mădălina Manole?

8. Mituri despre depresie care îi împiedică pe cei suferinzi să ceară ajutor: Adolescenţii sunt nefericiţi

“Cu toate că mulţi adolescenţi sunt schimbători şi intrigaţi de “partea întunecată”, tristeţea prelungită sau irascibilitatea nu este normală pentru ei. Atunci când nefericirea durează mai mult de 2 săptămâni, ar putea fi un semn al depresiei – studiile arată că depresia se dezvoltă la aproximativ un adolescent din 11. Alte semnale că un adolescent ar putea avea nevoie de ajutor, includ: să fii trist constant sau irascibil chiar cu prietenii, să nu îţi placă deloc activităţile preferate sau o scădere bruscă a notelor la școală”, explică psihologul Angela Nuțu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com