Chiar dacă ai doar puțin peste 30 de ani, poți să te uiți cu mirare la generațiile care vin. Nu înțelegi de unde vin problemele adolescenților din ziua de azi. Par să fie mereu supărați. Nu mai au răbdare să aștepte și își apără ceea ce consideră a fi drepturile lor cu sălbăticie. Profesorii se iau cu mâinile de cap. Angajatorii nu mai știu ce să facă, iar părinții par că s-au resemnat. Sunt copiii lor și îi iubesc oricum ar fi.

Citește și: De ce vor copiii să pară adulți

Problemele adolescenților din ziua de azi. Doresc să schimbe lumea

Problemele adolescenților din ziua de azi nu sunt noi. Am fost și noi ca ei. Faptul că tinerii sunt mai irascibili în prezent poate fi doar o impresie. ”Fiecare generație de tineri se comportă energic și dorește să schimbe lumea. Inevitabil, sunt percepuți de ceilalți ca fiind furioși”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Pe de altă parte, ”tinerii din ziua de azi sunt mai mânioși pentru că sunt obișnuiți să primească tot ce-și doresc imediat. Prin educație și cultura promovată de mass-media, tinerii din ziua de azi sunt egocentriști, axați doar pe împlinirea propriilor nevoi. Sunt concentrați pe obținerea plăcerii. Aparent, sunt lipsiți de mecansime de gestionare a stresului”, observă specialistul.

 

Problemele adolescenților din ziua de azi. Suferă schimbări hormonale

Mulți uităm destul de repede că și noi am fost, la rândul nostru, o generație de furioși. Ne revoltam împotriva părinților, a profesorilor și a regulilor pe care aceștia și societatea doreau să ni le impună. Până la urmă, această atitudine este normală la o anumită vârstă. Face parte din procesul de maturizare, e cauzată de schimbările hormonale de la adolescență, dar și de opiniile diferite pe care le au tinerii față de generația anterioară. Ei își cer dreptul de a fi independenți, de a gândi cu propriul cap și chiar de a face propriile greșeli. Nu vor să rămână sub tutela adulților o viață întreagă și vor să arate că s-au maturizat.

Problemele adolescenților din ziua de azi. Nu sunt lăsați să aleagă

O problemă des întâlnită este cea că nu ne pregătim copiii să ia propriile decizii și tindem să-i ocrotim mai mult decât este cazul. Astfel, ei sunt și mai frustrați, dar și mai nepregătiți pentru a sta pe propriile picioare. Bineînțeles că nu vei lăsa un micuț de 4 ani să aleagă singur unde vrea să locuiască sau la ce oră să se culce. Uneori, nu este lăsat nici măcar să decidă ce să mănânce sau cu ce să se îmbrace. Până la un punct, este în regulă. Nu poți lăsa un preșcolar să se hrănească doar cu dulciuri sau să iasă din casă îmbrăcat în haine de vară la temperaturi scăzute. Dar aceste impuneri le aduc frustrare, care va izbucni mai devreme sau mai târziu.

Citește și: Cum crești un copil independent

Problemele adolescenților din ziua de azi. Dependența de tehnologie

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Generațiile devin din ce în ce mai dependente de tehnologie pentru satisfacerea imediată a nevoilor și pentru creșterea gradului de confort. Dacă un echipament electronic nu funcționează, se produce o mică tragedie. Ar fi util ca părinții să-i învețe pe copii tehnici de disciplină, autocontrol, rezistență la frustrare, voință, motivație etc. De asemenea, ar fi bine să le cultive empatia, înțelegerea dorințelor celorlalți oameni și implicarea în comunitate. Dacă educația primită de la părinți are lacune în aceste domenii, după o anumită vârstă, orice om nemulțumit de viața sa are oportunitatea de a se informa singur. Poate citi anumite cărți, participa la cursuri, face terapie și aplica ceea ce a aflat pe aceste căi.”

 

Ce e de făcut pentru a ajuta

Problemele adolescenților din ziua de azi ar fi putut fi prevenite. Dacă ai copii mici, ar fi bine să-i înveți să facă propriile alegeri. Pune-le în față două-trei variante acceptabile și lasă-i pe ei să ia decizia. De exemplu:vrei să porți bluza roz sau verde?”; ”vrei să mergem la bunici sau în parc?” etc. Pe măsură ce cresc, le vei da mai multă libertate, dar le vei trasa și limite. Atunci când trec prin evenimente mai neplăcute, nu le sări imediat în ajutor. Este în regulă să se chinuie cu tema la matematică. Nu sări să i-o faci tu, pentru ca el să se poată juca pe consolă. Dacă primește o notă proastă, lasă-l să suporte consecințele faptelor sale și nu te duce repede la profesoară cu un cadou și cu rugămintea de a-i mări nota etc. Învață-l tehnici de management al furiei sau înscrie-l la cursuri de dezvoltare personală, unde își va însuși moduri de a-și stăpâni sentimentele atunci când este frustrat. Toate acestea vor face din copiii tăi persoane mai echilibrate.

Sursa foto: 123rf.com