Chiar și după o sarcină și o naștere de nota 10, având alături un soț minunat, tot apar probleme în cuplu după nașterea copilului. Însă, cu dragoste și răbdare, acestea se rezolvă. Fiecare din cei trei membri ai familiei are nevoie de afecțiune în felul său, dar, la rândul său, fiecare are de dăruit afecțiune. Așa că relațiile se vor regla, cu timpul, și vă veți regăsi starea de armonie și mulțumire. Cel mai bine ar fi să discutați de la început ce se va întâmpla după venirea pe lume a micuțului. Ar fi bine ca treburile casnice să fie împărțite, iar viitorul tată să nu aibă așteptări nerealiste în ceea ce privește perioada imediat următoare nașterii.

Citește și: Nașterea te face s-o iei razna?

Probleme în cuplu după nașterea copilului. Relația se transformă

Relația de cuplu se transformă în timpul sarcinii și după naștere. Apariția unui copil este un prilej de bucurie și de încântare pentru ambii părinți. Cu toate acestea, un bebeluș implică și probleme noi, cum ar fi nopțile nedormite, grija de a nu se îmbolnăvi, lucrurile în plus de făcut în casă, poveri financiare etc. Stresul își pune amprenta. Dar, în măsura în care ambii părinți depun eforturi, legătura dintre ei va deveni mai trainică. Trebuie să ții cont și de faptul că soțul tău nu are cu pruncul relația privilegiată pe care o ai tu care l-a ținut timp de nouă luni în pântece. Chiar și atunci când este vorba de un copil adoptat, atenția și afecțiunea lui se va îndrepta, cu precădere, înspre mamă. De aceea, este bine ca tatăl să fie implicat în creșterea și îngrijirea celui mic de la bun început, pentru a facilita apariția atașamentului.

Citește și: Alimentația corectă după nașterea prin cezariană

Probleme în cuplu după nașterea copilului. Motive de tensiuni și conflicte

Psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu remarcă motivele de tensiuni și conflicte în cuplu pe care le-a întâlnit la perechile care i-au trecut pragul cabinetului:

dezechilibrul hormonal al femeii însărcinate sau lăuze;

– noutatea situației și, mai ales, teama de a nu face față;

– lipsa de empatie a partenerului și incapacitatea de a înțelege prin ce trece femeia;

– intervenția intruzivă a familiei (socrilor) în îngrijirea copilului sau dimpotriva, lipsa totală de implicare.

Probleme în cuplu după nașterea copilului. Libidoul este modificat

În ceea ce privește relația sexuală, vor apărea modificări semnificative. Corpul femeii a suferit niște transformări. Fie că a născut normal, dar mai ales dacă a suferit o operație de cezariană, îi va lua un timp să se vindece și să își dorească din nou să aibă relații sexuale. În plus, dacă alăptează și nu are încă menstruație, libidoul este modificat. Cu timpul, lucrurile vor reveni la normal, dar este nevoie de multă răbdare și înțelegere. ”Partea sexuală trebuie văzută ca o consecință firească a intimității psihologice, nu invers. Dacă vreunul dintre parteneri are nevoie de reapos sexual, atunci celălalt ar trebui să fie solidar. Dacă acest aspect provoacă frustrări și tensiuni după apariția copilului, ar putea fi un semn că lipsește respectul din relație. Această problemă trebuie explicată cu calm și argumente, iar nu cu ceartă și reproșuri”, spune psihoterapeutul.

Citește și: Cordonul ombilical: de ce NU este bine să fie tăiat imediat după nașterea bebelușului

Probleme în cuplu după nașterea copilului. Comunicarea este cheia pentru a le rezolva

Psihoterapeut Cristina Radulescu Ion”Comunicarea între parteneri este cheia pentru a salva cuplu de la situații catastrofale. Cei doi ar trebui să vorbească și să-și exprime așteptările în mod clar, concis și direct. Vor găsi soluții împreună. Este foarte importantă și grija față de celălalt. Soții trebuie să înțeleagă că, prin comparație cu vremurile în care au trăit părinții și bunicii noștri, în prezent rolurile se împart altfel. Femeia este mai activă pe piața muncii. Câștigă la fel ca soțul, uneori chiar mai mult. Are atribuții similare bărbaților și, ca urmare, și ei ar trebui să se adapteze și să preia atribuții considerate ca fiind feminine în casă,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com