În România, 65% dintre adolescenții sub 16 ani fumează. Trei sferturi dintre ei cred că nu vor avea de suferit decât dacă fumează mai mult de două pachete pe zi. Momentul în care ți-ai prins adolescentul fumând nu este cel mai potrivit ca să-i faci educație. Cel mai bine ar fi fost ca micuțul ”să fi primit informațiile despre nocivitatea fumatului, despre formarea dependențelor și despre cât de greu se scapă de ele înainte să intre în adolescență”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Studiu: Adolescenții care fumează canabis își distrug creierul și au un risc mai mare de a face schizofrenie

Ți-ai prins adolescentul fumând. Cum îl convingi să se lase

Adolescentul ”trebuie învățat și că are puterea de a spune ”nu” anturajului care îl îndeamnă să încerce. În plus, copiii care practică un sport sunt mai puțin tentați să se apuce. Ei sunt instruiți de către antrenori să aibă grijă de corpul lor. Cu toate acestea, există și aici un pericol: cercetările recente arată că în cantonamente se crează un climat destul de favorabil pentru această experiență. Totuși, statistic vorbind, gradul de expunere la sportivi nu este atât de mare față de al sedentarilor”.

Citește și: Sfaturi eficiente pentru adolescenți să se lase de fumat

Ți-ai prins adolescentul fumând. Arată-i că îl iubești, chiar dacă nu ești de acord cu el

”Dacă ți-ai prins adolescentul fumând, nu este cazul să reacționezi disproporționat, dar nici să-ți maschezi dezamăgirea. Și aici se impune o precizare: dezamăgirea ta trebuie să fie față de comportament, nu față de copil. Comportamentul este ceva ce se poate schimba și acest lucru îl poate încuraja să facă asta. În schimb, dacă părintele spune că este decepționat chiar de fiul sau fiica lui, acesta va crește cu răni în suflet, cu teama de respingere, cu sentimentul de inadecvare. Poate ajunge chiar la concluzia: ”dacă oricum nu sunt acceptat, atunci pot să fac orice”. După ce trece stupoarea inițială și șocul că nu ai fost o mamă suficient de vigilentă, adună-ți informațiile despre campania națională antifumat. Convinge-l să meargă la astfel de întâlniri. Măcar să încerce. Dă-i sentimentul că ești alături de el, nu că tu știi cel mai bine ce ar trebui să facă.”

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com