Nu exista copiii capriciosi, ci adulti care nu sunt capabili să observe nevoile lor pentru a le satisface”, spunea Maria Montessori. Pedagogul Ana Prepeliță ne-a enumerat câteva principii ale educației Montessori, pe care le poți folosi acasă pentru a crește un copil fericit, independent și încrezător în forțele proprii.

Observă-ți copilul cu atenție

Rezervă-ți întotdeauna timp pentru a-ți observa copilul. Astfel, vei descoperi care sunt nevoile lui pentru dezvoltare și le poți satisface. În acest mod, ai putea scăpa de crizele de nervi ale micuțului. În momentul în care primește ceea ce îi trebuie, nu se va mai manifesta în mod negativ. Nu confunda, însă, nevoia cu moftul. De cele mai multe ori, acesta apare pentru că nu a primit ceea ce avea, de fapt, nevoie. De exemplu, el nu are cu adevărat nevoie de încă o prăjitură sau jucărie, dar atenția ta îi este necesară. Dacă petreci timp de calitate cu el și îi arăți că îl iubești, atunci nu vor mai apărea astfel de dorințe.

Principii Montessori de folos micuțului tău

  • Respectă-i dorința copilului de a face lucruri de unul singur. Oferă-i ajutor doar atât cât să poată să se descurce singur mai departe.
  • Implică-l de mic în treburile casnice și în rutina ta zilnică din gospodărie. Chiar dacă la început nu este de mare ajutor, va înțelege, totuși, că aceste activități sunt niște necesități ale vieții pe care și le va asuma în viitor.
  • Oferă-i libertate de mișcare copilului care abia a învățat să meargă, pentru că mișcarea înseamnă mai multe ocazii de a învăța. În schimb, izolarea în diferite suporturi sau lăsarea în fața televizorului îl privează de ocazia de a face descoperiri și de a perfecționa deprinderile învățate înainte.
  • Ține cont de faptul că ”nu există vremea rea, ci doar haine nepotrivite” și lasă-l să petreacă în fiecare zi timp în aer liber.

Sursa foto: 123rf.com