Primul model al copiilor sunt părinții așa că ei vor imita ce văd la voi. Pe locul doi, vine ceea ce-i spui. ”Copilul are nevoie să înțeleagă și să numească emoțiile pe care le simte pentru a putea să le integreze”, explică psihoterapeutul Dragoș Geamăna. Cel mai potrivit să îi explice lumea pe înțelesul său este chiar părintele.

Citește și: Întrebări pe care părinții ar trebui să le pună copiilor lor

Cum să-ți ghidezi copilul să-și înțeleagă emoțiile

”Dacă la locul de joacă un alt copil i-a luat jucăria, părintele îi poate descrie copilului său ceea ce s-a întâmplat (copilul ți-a luat jucăria). Îi explică ceea ce simte (te simți supărat/ enervat/ înfuriat). Îi poate sugera cea mai bună modalitate de a reacționa în astfel de cazuri (îi spui că este jucăria ta și ca o vrei înapoi). Îi poate sugera și modalitatea de a continua relația cu respectivul copil care i-a luat jucăria. În exemplul de mai sus, probabil reacția adecvată a copilului nu ar fi nici cea de îndreptare a furiei spre celălalt copil, nici cea de renunțare la jucărie”.

Citește și: Cum rezolvi cele mai comune probleme ale adolescenților

De ce părinții sunt primul model al copiilor

Psihoterapeut Dragoş Geamănă dragos.geamana@agorapsi.ro

Psihoterapeut Dragoş Geamănă [email protected]

”Una dintre datoriile principale ale unei mame față de copilul său este să-l învețe cum să facă față dificultăților vieții și cum să se descurce bine în situații noi și, deseori, neprevăzute. Micuții învață din ceea ce văd la adulți. Ei copiază, în special, ceea ce văd de la adulții semnificativi pentru ei: părinți, rude, profesor. De aceea, pentru a educa, este nevoie să te educi pe tine însăți. Adoptă chiar tu acele comportamente și atitudini pe care le le aștepți de la propriul copil. Viața ne ridică obstacole aproape la fiecare pas, dar acestea sunt aproape întotdeauna și oportunități care ne învață noi modalițăți de raportare la diferitele probleme. Este nevoie să-ți sprijini copilul să se descurce singur. Învață-l cum să facă, apoi lasă-l să se descurce. Fii prezentă pentru a-l direcționa atunci când are nevoie. Găsirea unui echilibru este cea mai bună soluție.”

”La final, ar trebui să ne aducem aminte că și părinții sunt oameni. Inevitabil, uneori vor greși, inclusiv în modul în care își cresc copiii. Important este să existe dorința de a deveni o persoană mai bună, un părinte mai bun și dorința de a crește un copil care să facă fața cu brio provocărilor vieții si să trăiască o viață fericită si împlinită”, concluzionează Dragoș Geamăna.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com