Primul ajutor psihologic în caz de despărțirear trebui să țină cont de etapele travaliului de doliu. Refacerea după o despărțire este, din punct de vedere psihologic, echivalentă cu un travaliu de doliu.

Citește și: 4 lucruri pe care să le faci în prima săptămână după o despărțire

Primul ajutor psihologic în caz de despărțire: Travaliul de doliu

Prima etapă prin care treci este negarea. Contești ceea ce s-a întâmplat pentru te apăra de durere.

Apoi, apare furia față de persoana care te-a părăsit. În spatele furiei se ascunde durerea.

A treia etapă este negocierea, ca formă de a compensa. Încerci tot felul de tertipuri ca să remediezi situația. Fie te gândești la o împăcare sau retrăiești trecutul și încerci să găsești o cale de face altfel lucrurile astfel încât rezultatul să fi fost altul.

Apoi, urmează depresia, atunci când realizezi că nu se mai poate face nimic. Aceasta este etapa premergătoare acceptării, ceea ce înseamnă vindecare. Toată lumea trece prin asta, fiecare în ritmul lui. E normal să suferi, dar dacă durează mai mult de un an, este nevoie de ajutor de specialitate.

Citește și: Viața după despărțirea de partener: cum uiți pe cineva în 8 pași

Primul ajutor psihologic în caz de despărțire: Cum ajuți o prietenă aflată în această situație

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Dacă ai o prietenă în această situație, ”ideal ar fi fost să-i fi spus înainte de despărțire dacă ai sesizat probleme în relația ei. Poate ai observat că partenerul ei nu se comporta normal. Poate aveai îndoieli referitoare la viitorul lor împreună. Bineînțeles, dacă deschizi discuția vei aduce argumente. Poate că nu ai dreptate sau nu vei reuși să faci ceva, dar măcar îi vei spune părerea ta sinceră și va cunoaște și alte puncte de vedere”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Dacă sprijini o prietenă care tocmai a divorțat, ”ar fi bine să-i distragi atenția de la problemele ei cu experiențe care îi fac plăcere: filme, înghețată, shopping, excursii, sport, etc.

 

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com