Ministerul Educației Naționale, Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională, Aspen Institute România, ReadyNation România și UNICEF în România au organizat marți, 21 mai 2019, la sediul BNR, cea de-a patra ediție a conferinței „ Primele 1000 de zile din următorii 100 de ani” pentru promovarea educației timpurii. Tema din acest an a conferinței a fost „Educația timpurie și profesioniștii viitorului”.

Citește și: Ziua tatălui: Tații au un rol cheie în dezvoltarea copiilor

Primele 1000 de zile din viața copilului îl pregătesc pentru viitor

Conferința a facilitat dialogul între decidenți instituționali, specialiști și reprezentanți ai mediului de afaceri pentru schimbul de bune practici și identificarea modalităților de promovare a investiției în educația timpurie. Primele 1000 de zile din viața copilului sunt important pentru pregătirea tinerei generații. Vor avea de întâmpinat provocările pe care le va ridica piața muncii pe termen scurt, mediu și lung.

“Copiii care merg acum la creșe și la grădinițe vor avea meserii încă neinventate, dar știm sigur că angajatorii caută profesioniști care știu să comunice, să lucreze în echipă, să rezolve conflicte, să se adapteze, să găsească soluții. Bazele tuturor acestor abilități se pun prin educație timpurie. De aceea, trebuie să investim strategic în educația timpurie și în îngrijirea copiilor și trebuie să comunicăm constant despre importanța primelor 1.000 de zile din viața copilului”, a declarat Ionel Florian Lixandru, Secretar de Stat, Ministerul Educației Naționale.

Primele 1000 de zile din viața copilului. 5 lucruri care determină viitorul micuțului

“Conform studiilor internaționale și experiențelor practice din România, investiția în educația timpurie de calitate este o investiție strategică, cu rezultate extraordinare pe termen lung. În acest sens, parteneriatul dintre autorități centrale, județene și locale, mediul de afaceri și cel non-guvernamental, profesioniști și părinți, este esențial pentru a oferi fiecărui copil și, cu atât mai mult, copiilor vulnerabili șansa unui viitor mai bun. Abilitățile formate în copilăria timpurie sunt esențiale pentru reușita la școală și, mai târziu, pe piața forței de muncă”, a spus Pieter Bult, Reprezentantul UNICEF în România.

”Cele 1000 de zile dintre începutul sarcinii și până la a doua aniversare sunt cele mai importante pentru a influența pozitiv dezvoltarea cognitivă și fizică a copilului. Există cinci lucruri care, dacă sunt oferite unui copil în aceste 1000 de zile îl pot ajuta în mod decisiv în viitorul său”, a spus Pieter Bult. Iată cele cinci elemente pe care le-a enumerat:

  1. O stare bună de sănătate care îi va permite să se lupte cu infecțiile și să crească
  2. O nutriție corespunzătoare care îi va hrăni atât corpul, cât și creierul
  3. Un sistem de îngrijire receptivă, care îi va stimula dezvoltarea emoțională și cognitivă
  4. Starea de siguranță, care îl va apăra de stres toxic și de abuz
  5. Educația timpurie și stimularea care va stimula conexiunile neuronale.

Citește și: Ești în pană de idei de mâncare pentru bebeluși?

Primele 1000 de zile din viața copilului, văzute prin ochii mediului de afaceri

“Implicarea mediului de afaceri în promovarea educației timpurii este extrem de importantă întrucât prin resursele umane și materiale de care dispun, antreprenorii au puterea de a contribui la proiectele de modernizare a educației românești, astfel încât, peste ani, să ne mândrim împreună cu faptul că am susținut progresul României și am deschis noilor generații drumul către succes”, susţine Radu Enache, Președinte Board ReadyNation România.

Discuțiile au vizat găsirea acelor priorități comune care să ofere tuturor copiilor șanse egale pentru atingerea adevăratului lor potențial în societate.

“Importanța crucială a primelor 1000 de zile din viața copiilor este o certitudine ştiinţifică şi mă bucur că este înţeleasă de categorii tot mai vaste, dar mai ales de către factorii de decizie. E momentul să acționăm pentru a face tot posibilul ca generațiile care se nasc să beneficieze de cele mai bune șanse pentru viitor. Investiția în educația timpurie ne poate da siguranța că aceşti copii îşi vor atinge adevăratul potențial și vor avea abilitățile și competențele necesare pentru a cunoaște succesul în viaţa personală şi profesională”, a afirmat Carmen Lică, Director CEDP Step by Step.

Pentru a contribui la dezvoltarea politicilor publice în domeniul copilăriei timpurii și la îmbunătățirea cadrului de implementare a acestora la nivel național, județean și local, Ministerul Educației Naționale în parteneriat cu Asociația Centrul Step by Step pentru Educație și Dezvoltare Profesională și UNICEF în România implementează proiectul „România crește cu tine – Educația timpurie, o investiție în viitor”.

În cadrul acestui proiect, 22 de comunități din județele Bacău și Brașov și un sector din municipiul București vor beneficia de implicarea mai multor echipe de specialiști (din domeniul educației, al sănătății, al protecției sociale, ONG-uri, culte religioase, oameni de afaceri etc.) pentru a dezvolta strategii în domeniul copilăriei timpurii care să fie adaptate fiecărei comunități în parte.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com