De asemenea, în România, numai 12,6% dintre mame alăptează, raportat la 30% – media în țările europene – iar durata medie a alăptării exclusive este de numai aproximativ două luni (studiul IOMC 2011). Aceste cifre îngrijorătoare sunt rezultatul lipsei de suport şi de informare a mamelor, care abandonează alăptarea din primele săptămâni după naştere. Conform aceluiaşi studiu, doar 33% dintre mame au declarat că au fost instruite asupra alăptării exclusive.

Proiect care să susțină alăptarea

De aceea, Salvați Copiii România se alătură programului ”Primele 1000 de zile” cu un nou proiect prin care îşi doreşte să susţină alăptarea și educația mamelor în ceea ce privește importanța nutriției și a unui stil de viață echilibrat pentru sănătatea copiilor lor. În cadrul lui, Salvați Copiii România, Fundaţia Nutricia şi Asociaţia SAMAS vor dezvolta împreună un proiect pilot ce are scopul de a creşte rata alăptării exclusive în România, prin acordarea de suport pentru tinerele mămici în primele momente după naştere, dar şi ulterior. Printre activități se numără facilitarea orelor de consiliere individuală pentru alăptare şi îngrijirea copilului, susţinute de către educatori perinatali în maternităţile în care procentul de tinere mame din medii dezavantajate este ridicat. În acest an, au fost alese maternitățile Bucur şi Giuleşti, din Bucureşti, și Spitalul Orășenesc Dr. Maria Burghelea, din Buftea. Se va monitoriza rata alăptării după o lună, patru luni, respectiv șase luni, pentru mamele care au beneficiat de suport prin acest proiect. Obiectivul este ca 1000 de mame să beneficieze de acest proiect, urmând ca, după validare, să fie extins la nivel naţional.

Situație îngrijorătoare

”Situaţia îngrijorătoare a sănătăţii mamelor şi a nou-născuților este principalul motiv pentru care am decis să sprijinim programul educaţional Primele 1000 de zile. Este foarte important ca părinţii să ştie că deciziile pe care le iau în această perioadă pentru copiii lor pot influenţa sănătatea acestora pentru tot restul vieţii. În plus, ne dorim ca prin seminariile şi orele de consiliere pe care le organizăm să ajutăm cât mai multe mămici să aibă acces la suport psihologic adecvat, informaţii medicale și sfaturi de la specialişti în educaţia perinatală” – Dr. Sandra Alexiu, Medic Primar Specialist în Medicina Familiei și Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei, partener ai programului „Primele 1000 de zile”.

Despre programul ”Primele 1000 de zile”

Ceea ce faci și mănânci în primele 1000 de zile reprezintă cheia sănătății pentru întreaga viață. Primele 1000 de zile se referă la perioada cuprinsă între prima zi de sarcină și a doua aniversare a copilului. Primele 1000 de zile oferă o oportunitate unică de consolidare a sănătății pentru tot parcursul vieții. Fundația NUTRICIA Early Life Nutrition susține un parcurs sănătos al primelor 1000 de zile prin studii de cercetare, materiale educaţionale și servicii de informare continuă a părinților, alături de partenerii săi: Societatea Națională de Medicină Familiei, Salvații Copiii România, Societatea Română de Pediatrie și Asociația SAMAS. Mai multe amănunte pe www.primele1000zile.ro

Sursa foto: 123rf.com