Prima întâlnire a adolescentului este un subiect dificil pentru părinți. Despre tații de fete se spune că-și pregătesc din timp o pușcă pentru vremea în care ele vor începe să iasă la întâlniri… În ce privește băieții părinții nu se stresează prea tare sau chiar îi încurajează.

La ce vârstă ar fi bine să-ți lași copilul să se vadă cu cineva de sex opus și în ce condiții? Ai putea să afli de prima întâlnire a adolescentuluisau nu… Se poate întâmpla fără ca el să te anunțe pe tine. Dacă te afli printre norocoasele care au păstrat o bună comunicare cu copilul ajuns la vârsta adolescenței, vei afla într-o zi că-și dorește să iasă la o întâlnire. Poate te gândești că este prea devreme sau nu ai încredere în cel / cea cu care vrea să se vadă. Ar fi de dorit să cântărești bine situația, să pui condiții, dar nu să reacționezi exagerat sau să-i interzici adolescentului să iasă la întâlnire.

Prima întâlnire a adolescentului. Pericolele internetului

Studii recente arată că generația ”internet” este mai puțin rebelă, mai tolerantă, dar mai puțin fericită și mai puțin pregătită pentru viața adultă. Tinerii au tendința de a ieși mai puțin la întâlniri. Deci, te-ai putea bucura. Prima întâlnire a adolescentului s-ar putea să fie amânată. Nu va risca o ieșire în oraș cu un coleg mai mare. Totuși, nu prea ai motive de mare bucurie.

Asta înseamnă că preferă socializarea online, și nu interacțiunile reale. Totodată, poate cunoaște pe internet pedofili sau proxeneți care se dau drept puști de aceeași vârstă cu care poate lega relații periculoase. Chiar dacă nu se întâmplă asta, pot ajunge la vârsta adultă cu mai puține experiențe reale de viață și o teamă de a interacționa cu oamenii fără intermediul unui ecran. Cu toate dezavantajele relațiilor eșuate, este bine ca adolescentul să-șiexerseze” abilitățile în acest domeniu. Primele întâlniri îl vor ajuta să învețe comunicarea cu sexul opus.

Discuții și precauții când e vorba de prima întâlnire a adolescentului

Este important ca tu și tatăl să vă implicați activ în viața copilului. Nu ar trebui să-i interzici neapărat ceva, dar este bine să-l ghidezi în acest hățiș. Discută, din timp, cu el, despre ce presupune o relație cu sexul opus, viața sexuală și pericolele care pot apărea. Este bine să înețeleagă că stă în puterea ei/lui să spună ”nu”, dacă nu își dorește ceva anume și ce trebuie să facă în cazul în care o întâlnire ia o întorsătură proastă.

Ar putea chiar să te sune să vii să-l iei acasă, nu e nicio rușine. Cererea lui de a ieși în oraș cu cineva reprezintă o oportunitate de a discuta din nou despre cum vede el o eventuală legătură romantică. La început, ar fi bine să-l descurajezi să meargă într-un club sau la întâlniri noaptea. În schimb, poate alege o activitate în timpul zilei, și un spațiun cum ar fi un mall, la o cafenea sau un cinematograf.

Prima întâlnire a adolescentului. Vorbește cu el

Părinții care decretează întâlnirile interzise, chiar dinainte ca micuțul să-și arate interesul nu fac decât să încurajeze minciuna. De obicei, acesta va ieși oricum, dar va avea grijă să mintă în această privință. Astfel, s-ar putea pune în situații periculoase de care adulții să nu știe. Totodată, atunci când relația se încheie, ei pot vedea că adolescentul este trist, dar nu înțeleg ce s-a întâmplat. Mai rău, acesta poate ascunde mai mult timp deprimarea și recurge la acte necugetate. Astfel de situații pot fi prevenite printr-o comunicare sinceră și punerea de limite realiste.

Citește și: Prima poveste de dragoste din viața adolescentului

Prima întâlnire a adolescentului. Pas important

Ieșirea la întâlniri reprezintă un pas pentru câștigarea autonomiei în viața de adult. Nu-i putem lăsa toată libertatea deodată, dar nici interzice. Ar fi bine ca înainte să apară copilul cu așa o cerere, să discutați despre anumite principii și reguli. Ar fi bine să știe că poate discuta acest aspect cu tine în mod deschis, că nu te vei scandaliza și nici nu-i vei interzice total. Este bine să știe că limitele pe care i le pui sunt spre binele lui, dar acestea nu trebuie să meargă până la absurd. Vei ține cont de vârsta, dar și de dezvoltarea ei /lui. Pe de altă parte, nu este cazul să-ți împingi copilul să aibă o relație cu cineva de sex opus, dacă el încă nu simte că vrea asta.

Citește și: Viața socială a adolescentului

Prima întâlnire a adolescentului. Standarde diferite la fete sau băieți

”În general, părinții le permit fetelor în perioada liceului sa iasă la întâlniri. Băieții sunt mai favorizați în acest aspect și datorită cutumei potrivit căreia fetele își asuma un risc mai mare. Adulții se tem că ele pot fi agresate, păcălite sau să fie dezamăgite și experimenteze o traumă emoțională. Părintele ar fi bine să fie permisiv, să le dea o sumă de bani (și fetele trebuie sa aibă bani la ele), să se asigure ca au posibilitatea de a comanda un taxi pentru a veni înapoi acasă (dacă este cazul). Pentru a nu expune copilul la riscuri, ar fi de dorit și să știi unde va merge și cu cine, să stabilești o oră de întoarcere, să ceri numărul de telefon al partenetului/partenerei. Sfătuiește-l ca, dacă simte disconfort sa aibă curaj sa plece, să își supravegheze permanent paharul de bautură (suc, apă), să nu consume alcool sau droguri, să nu meargă în locuri obscure sau acasă la persoane pe care nu le cunoaște, etc.,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Sursa foto: 123rf.com