Nu contează neapărat vârsta pe care o are atunci când pleacă pentru prima dată în tabără. Unii copii sunt gata să plece singuri în tabără mai devreme, alții se vor despărți mai greu de familie chiar și la o vârstă mai mare. Ca un prim test, vezi cum reacționează cel mic în comunitate, dacă se simte în largul său sau dacă își face ușor prieteni.

Citește și: Ce trebuie să știe copilul tau înainte de a pleca de acasă

Cum știi dacă este gata să plece pentru prima dată în tabără

Trebuie să ții cont că în tabără nu va fi avea parte de toată îngrijirea de acasă, așa că un minim bagaj de deprinderi trebuie să aibă: să fie obișnuit să mănânce și să se îmbrace singur (inclusiv să știe să-și aleagă hainele în funcție de vreme și de ce are de făcut), să știe ce ar avea nevoie să-și ia la el pentru o excursie de o zi; în general, să își poată îndeplini singur nevoile de bază și să știe să ceară ajutorul când e cazul. Ca test, pentru un copil care nu a fost niciodată în tabără, îl poți lăsa într-o excursie de o zi pentru a vedea cum se comportă. Întreabă profesorul dacă a ascultat, dacă a plâns sau au existat alte momente de inconfort.

Citește și: Îți lași sau nu copilul în tabără? Ce spune psihologul

Plecarea în tabără

Dacă deja ați hotărât că va pleca pentru prima dată în tabără, pregătește-l din timp, povestește-i cum va fi, unde va merge. Cel mai bine ar fi ca profesorul conducător de grup și colegii să fie deja cunoscuți celui mic. Stabiliți cum veți comunica, dacă îi lași un telefon mobil sau te va suna el de la un telefon public. Nu uita să anunți profesorul dacă cel mic are vreo alergie, nu îi priește vreun aliment sau urmează un tratament. Iar dacă nu te poți abține să plângi când îl petreci la gară sau la autocar, mai bine lasă-l pe soțul tău să îl conducă și, apoi, bucurați-vă de ceva timp liber doar voi doi.

Sursa foto: 123rf.com