Atunci când prietenii sunt mai importanți pentru el decât tine”este destul de greu să-l determini să se implice mai mult în viața de familie, fără să îți pierzi cumpătul”, remarcă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Specialistul explică: din acest motiv, cuplul ”intră într-un cerc vicios, din care cu greu reușește să iasă. El este nemulțumit de atmosfera de acasă și de cicăleala soției. Ca urmare, iese cu prietenii la bere pentru a o pedepsi și pentru a savura momentele de liniște. Ea, obosită, frustrată și nefericită, își strigă neputincioasă tristețea și își exprimă inadecvat dorințele. Adică, în loc să spună ceea ce ar vrea într-un mod care să-l determine să îi împlinească cererea, îi face reproșuri.”

Spune-i sincer că te deranjează că prietenii sunt mai importanți decât tine

Dacă prietenii sunt mai importanți pentru el decât tine, ar trebui să vezi ce s-a întâmplat, de s-a ajuns aici. Era așa de la începutul relației voastre sau situația aceasta s-a instalat în timp? E mai greu să dezobișnuiești un bărbat care are acest stil de viață dinainte să te cunoască pe tine, dar nu imposibil. Ar fi bine să ai o discuție în care să-i spui de ce te deranjează. Concentrează-te pe ceea ce simți tu și nu-l acuza. De exemplu, poți să-i zici: ”mă doare că nu petreci suficient timp cu mine. Mă simt părăsită. Aș vrea să mai mergem la cinema, ca altă dată, sau doar să vedem un film împreună, acasă. Mi-aș dori să vorbim mai mult și să mă ajuți puțin în treburile casnice. Mă simt obosită și descurajată”. Totodată, încearcă să-l atragi și să-i arăți că puteți petrece momente interesante în familie.

Readu atmosfera de la începutul relației

Dacă s-a ajuns la această stare de fapt în timp, întreabă-te ce funcționa înainte. Poate te aranjai mai mult, erai mai atractivă. Poate ieșeați în oraș și nu stăteați mereu acasă, la televizor. Încearcă să readuci, pe cât posibil, atmosfera de la începutul relației. Cere ajutorul mamei tale pentru a mai sta cu copiii și ieșiți împreună în oraș. Ocupă-te și de tine. Mergi la coafor, ieși și cu prietenele. În acest timp, îl poți ruga pe el să stea cu copiii. Chiar dacă nu e de acord să afcă asta, nu fi întotdeauna disponibilă pentru el. Poți găsi soluții ca să nu fi acasă atunci când vine el de la serviciu.

Faceți-vă un program comun

Nu ar fi bine nici să cazi în cealaltă extremă, să oglindești comportamentul lui, pentru a te răzbuna. Încearcă să găsești un echilibru între timpul pe care îl acorzi lui, copiilor și ție însăți. O soluție pe care o vede psihoterapeutul este aceea de a avea ”un calendar comun pentru întreaga familie. Fiecare ar trebui să știe din timp (măcar cu o seară înainte) ce sarcini are de îndeplinit în gospodărie și când petrec timp comun, unde și ce vor face. Bineînțeles, sunt acceptate și ieșirile cu băieții, dar cu condiția să nu sfideze bunul simț nici ca timp petrecut într-o zi și nici ca frecvență”.

Atrage-l printr-o atmosferă caldă

”Dacă nici un calendar comun nu rezolvă situația și el continuă să considere prietenii mai importanți decât tine, te sfătuiesc să încerci să te aliezi cu mama lui sau cu alte persoane de care soțului îi este rușine. Gestionează tu timpul în care el stă cu familia, astfel încât să petreceți momente frumoase. El va aprecia confortul de acasă, atmosfera caldă, destinsă, veselia și mâncarea bună – ceea ce îl va determina să stea mai mult cu tine și cu copiii. De asemenea, ar fi bine să ieșiți împeună cu prietenii, ca să vadă că nu-l îndepărtezi de ei. La rândul lor, amicii vor vedea că tu îi accepți. Dacă în compania lor bea mai mult, poți să le sugerezi ușor că nu îi face bine. Poți spune, de exemplu: ”mi-e milă de el, săracul, de câte ori se îmbată, îi e rău”. Ei vor avea grijă de el ca să nu mai bea peste măsură.”

Sursa foto: 123rf.com