„Este important să-ți dai seama dacă este vorba de un simplu fl irt sau este un simptom al faptului că relația cu soțul merge prost”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin. Există soluții diferite pentru aceste probleme și, înainte să faci ceva în această privință, ar trebui să-ți dai seama ce este cu adevărat în spatele acestui comportament.

Dorința de variație

„Un simplu flirt cauzat de atitudinea lui de «macho», de o dorință de variație sau de un instinct necontrolat al lui poate fi rezolvat printr-o discuție în care să-i spui că te deranjează”, te sfătuiește specialistul. „Poți să-i zici că înțelegi că îi place să fi e admirat, dar că această atitudine este incorectă, lipsită de respect față de tine și dăunează relației voastre”, observă Tedy Creștin. Pe de altă parte, dacă el recunoaște că o simpatizează pe respectiva persoană, este un plus de sinceritate în discuție. Se mai întâmplă poate ca și pe tine să te atragă alți bărbați. De ce să nu fi i onestă (dacă nu cu el, mai degrabă cu tine însăți)? Pentru atâta lucru nu merită să stricați ce aveți. O relație solidă se construiește în timp, iar dacă sunt anumite probleme, aceleași s-ar putea să reapară și alături de noul partener. Nu e necesar să și acționezi în virtutea impulsurilor dacă prețuiești legătura cu soțul tău. De multe ori ceea ce nu posezi pare mai tentant, dar și proverbul cu „nu da vrabia din mână pe cioara de pe gard” este și el de actualitate. Dacă așa gândiți amândoi nu merită să luați prea mult în seamă evenimentul.

Sinceritatea, de preferat iluziei

Dar mai sunt și bărbați care îi spun partenerei mai în glumă, mai în serios că și-ar dori să fie cu o alta. În acest caz, Tedy Creștin ți-ar sugera „să-i zici și tu pe un ton amuzat că aștepți alegerea lui chiar atunci pe loc, ca să știi cum îți organizezi de acum încolo viața. De multe ori, chiar dacă o despărțire este foarte dură, este de preferat iluziei unei relații funcționale. Am cunoscut la cabinet un cuplu în care soțul câștiga foarte bine. Cei doi au rămas împreună pentru a nu despărți copiii și pentru siguranța financiară a soției. Bărbatul mai avea o locuință, unde se întâlnea regulat cu alte femei. În urma terapiei, partenerii nu s-au împăcat, dar măcar au conștientizat fiecare ce nevoi are, care sunt regulile de conviețuire în noua formă de relație și nu au trăit cu iluzia că lucrurile merg bine. Amândoi au ales o formă de conviețuire, conștienți de avantaje și dezavantaje și s-au comportat cu un grad înalt de sinceritate unul față de celălalt. Niciodată însă nu există o soluție clară, care se poate aplica întotdeauna”.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

Când e nevoie de consiliere

„Lucrurile s-ar putea să meargă mai departe de un simplu flirt în cazul existenței unor probleme mai mari în căsnicia voastră. În acest caz, ar fi util să apelezi la consiliere profesională pentru a stabili dacă acestă atitudine de cuceritor a soțului este un mod de viață pentru el, chiar și atunci când este într-o relație aparent fericită sau există ceva în neregulă care l-a determinat să caute în mod conștient sau inconștient o altă parteneră. Chiar dacă dorești să rămâi cu el, se impun anumite clarificări. A închide ochii în cazul în care s-a mers mai departe nu duce la nimic bun pe termen lung. Lucrurile nu se vor remedia de la sine. Dacă și el vrea să rămâneți împreună, dar să mai poată ieși și cu altele, este mult mai bine să discutați deschis despre asta, să vezi dacă poți accepta condițiile lui și dacă puteți conviețui.”

Sursa foto: zkdress.com