„Mama este cea care te cunoaște cel mai bine, mai bine chiar și decât te cunoști tu însăți. Are, în mod cert, o viziune mai matură asupra vieții, înțelege mai bine încercările prin care treci și e în măsură să te sfătuiască”, observă psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Gata mereu să te ajute

Chiar dacă ea te iubește mai mult decât oricine, te poate călca pe nervi. Și de cele mai multe ori, în viață ne concentrăm pe ceea ce nu merge, în loc să vedem lucrurile bune. „Diferența de vârstă dintre mamă și fiică este cel mai des invocată pentru a spune că există un conflict între generații. Mama primește implicit eticheta de «depășită» sau se spune despre ea că «e din secolul trecut»”, spune psihologul. Dar chiar și așa, mama are un cuvânt bun de spus, o încurajare. Ea știe cum să te motiveze, să aline și să vindece. Și este tot timpul gata să te ajute, chiar dacă poate exagerează puțin cu grija față de tine.

Importantă în viața ta

Ar fi bine să nu aștepți 8 Martie ca să-i arăți că o prețuiești, dar și acesta poate fi un început. Nu uita că nu o vei avea alături pentru totdeauna și regretele târzii nu fac nimic. Sun-o mai des, viziteaz-o când poți. Vorbește cu ea despre ceea ce ai pe sufl et și ascultă și păsul ei. Lasă-te mângâiată și alintată, chiar dacă nu mai ești copil. Cumpără-i ceva bun sau o rochie pe care nu și-ar lua-o singură. Noi, femeile, suntem la orice vârstă cochete. Și nu te gândi că profiți de ea dacă pleci din casa ei cu plasele pline de bunătăți. Una dintre cele mai mari plăceri ale unei mame este să gătească pentru copii. Vrea să știe că este utilă și apreciată. Așa că și sfaturile pe care i le ceri o vor face să simtă că este în continuare de folos și părerea ei este importantă.

Greșeli din dragoste

Poți să îi spui oricând „mulțumesc” pentru ceea ce a făcut pentru tine. Chiar dacă a făcut și greșeli, un mod de a-i arăta că o iubești este să o ierți și să o înțelegi. Tot ce a făcut a fost din dragoste pentru tine. Și pentru că bebelușii nu vin cu „instrucțiuni”, nici ea nu a știut întotdeauna care este cea mai bună soluție pentru tine. Vezi și tu, dacă ești mamă, ce grea este această responsabilitate. În plus, ea a fost eroina copilăriei tale. Era ca un personaj de basm – zâna cea bună și Ileana Cosânzeana la un loc. Dar în adolescență ai început să o vezi cu un ochi critic. Ține cont că mama e un om ca toți ceilalți și nu trebuie neapărat să facă lucruri extraordinare ca să o iubești și să o accepți așa cum e.

cristina radulescu-ion psihologTOLEREAZĂ-I MICILE INTRUZIUNI

„Sunt situații în care refuză să înțeleagă faptul că fiul sau fiica ei a crescut și îi refuză independența. Această atitudine a ei devine principalul motiv pentru certuri. Însă, dacă reușești să înțelegi că ea procedează așa din dorința de a te proteja, îi poți tolera micile intruziuni. În general, este nevoie de experiențe proprii pentru a învăța din ele, pentru a ne forma propriile convingeri și a ne confirma reperele morale primite de la părinți. Le recomand fiicelor care au mame prea «băgăcioase» să nu se răstească la ele. Dacă își vor putea stăpâni agresivitatea născută firesc din frustrarea de a nu le fi acceptată și confirmată independența, atunci își vor putea convinge mama să le asculte argumentele. Va fi o dovadă de maturitate din partea lor și va fi înțeleasă ca atare. În schimb, dacă ești pusă mereu pe harță, mama te va crede imatură pentru că reacționezi ca un copil. Astfel, își va întări comportamentul (hiper)protector și intruziv. Evident, se intră într-un cerc vicios care pare să nu aibă ieșire.”

Sursa foto: pinterest.com