Dacă vrei să-ți pregătești copilul pentru viața de adult, trebuie să-l lași să facă anumite lucruri de unul singur chiar dacă pare la început că nu se descurcă. Părinții care fac totul în locul copilului lor ”au o problemă legată de exercitarea controlului. Dar ei ambalează această tendință sub forma grijii și a afecțiunii”, observă psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Specialistul susține că adulții ”ar avea nevoie, mai degrabă, să-și conștientizeze propriile nevoi și să se corijeze înainte de a fi prea târziu. Altfel, adolescentul va crește dependent de părinți. Acest lucru va fi o problemă din ce în ce mai mare, atât din punct de vedere psihoemoțional, cât și social când va ajunge față în față cu viața reală”.
Cum îți pregătești copilul pentru viața de adult: Învață-l să fie responsabil
”Copilul trebuie pregătit încă de mic pentru viața de adult”, ne sfătuiește specialistul. ”Cel mai sigur mod de a face asta este să-l învățăm să fie responsabil, să–și asume diverse sarcini și să răspundă de buna lor îndeplinire. Începând de la vârste mici, îl poți lua să facă lucruri împreună cu tine”. Mai ales copiilor mici, activitățile casnice li se par amuzante și nicidecum o corvoadă. Dacă le ceri ajutorul, se simt importanți, utili și maturi.
Cum îți pregătești copilul pentru viața de adult: Ce treburi poate face singur de mic
”Roagă-l să așeze farfuriile pe masă, să strângă ambalajul ciocolatei mâncate și să-l arunce la gunoi etc. Școlarul mai mare ar trebui să-și facă temele fără să fie împins de la spate, să știe că asta e datoria lui. Adolescentul poate fi învățat să economisească pentru lucrurile scumpe pe care și le dorește. La orice vârstă ar trebui să știe că nu e bine să mintă și să recunoască atunci când nu a fost onest”, spune psihoterapeutul. Vezi ce treburi poate face un copil în funcție de vârstă, conform metodei Montessori.
Lasă-l să treacă prin greutăți pentru a-l pregăti pentru viața de adult
Pe lângă abilitățile practice și calitățile morale pe care ar fi bine să i le insufli, este foarte important să-ți ajuți micuțul să dobândească tăria emoțională de a rezista în fața greutăților care vor apărea pe parcursul vieții. Așa îți pregătești copilul pentru viața de adult. Dacă în copilărie nu va întâmpina greutăți, la primele provocări întâlnite va ceda. Nu vei putea să-i fi alături tot timpul pentru a-l proteja în viața reală. Ar trebui să aibă abilitatea de a-și regla singur afectivitatea – să poată să fie calm atunci când este sub presiune și să-și exprime emoțiile într-un mod adecvat situației. Acest lucru se obține prin experiență. După ce se va obișnui cu stresul și cu situațiile dificile, nu se va mai descuraja ușor și nu va mai ceda nervos.
Citește și:
Sursa foto: 123rf.com