Preadolescența poate fi o perioadă dificilă. Ești surprinsă să vezi cum micuțul tău iubitor, drăguț și adorabil se transformă într-un ”balaur” care parcă scoate fum pe nări și-ți trântește ușa în nas. Poate că a mai avut câte un tantrum în trecut, dar asta nu te-a pregătit pentru ce se întâmplă acum. Totuși, nu este ceva neobișnuit și nici de speriat.
Cu toate dificultățile, preadolescența este doar o fază prin care trece în drumul lui spre maturizare. Între 8 și 10 ani, copilul se confruntă cu o perioadă de pregătire pentru pubertate. Se consideră că preadolescența ține până la aproximativ 12-13 ani. Bineînțeles perioada și felul în care se manifestă poate varia în fiecare caz în parte.
Citește și: Băieții și pubertatea. Ce trebuie știut despre această perioadă
La preadolescență apare dorința de independență
”Preadolescența este o perioadă dificilă, înainte de apariția adolescenței”, observă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Copiii încep să asculte mai mult de părerile prietenilor și mai puțin de familie. Încep să-și creioneze propria personalitate. Își doresc să fie independenți și să fie respectați. De multe ori, apar și tulburări de comportament, cum ar fi agresivitate fizică și verbală. Pot folosi cuvinte vulgare, avea performanțe scăzute la școală etc.”, spune specialistul. Alte probleme care pot apărea la această vârstă sunt: inadaptarea socială, dependența de mediul virtual și de televizor, refuzul de a comunica, izolarea.
Citește și: 4 schimbări ce au loc la pubertate, la fete și băieți
Sfaturi pentru părinții unui copil aflat la preadolescența
– Nu te simți respinsă din cauza dorinței lui de independență. Este normal să-și dorească să stea mai mult cu prietenii și să nu mai petreacă atâta timp cu părinții.
– Nu încerca să smulgi informația de la el cu forța. Mai degrabă, dă ocazia unor discuții relaxate și informale, în care el dezvăluie cât dorește. Nu-i pune întrebări incomode în mod clar. Încearcă o apropiere indirectă.
– Nu te sfii să-i vorbești despre sex și droguri. În caz contrar, va primi informații oricum din alte surse care s-ar putea să nu fie de încredere.
– Nu te transforma în criticul sau judecătorul lui.
– Atunci când face o greșeală, ar fi bine să nu ai reacții exagerate, dar nici să nu cazi în cealaltă extremă, când te prefaci că nimic nu s-a întâmplat.
– Încurajează-l să facă sport.
Citește și:
- Courteney Cox, din Friends, are o fată adolescentă. E o adevărată domnișoară! | GALERIE FOTO
Sursa foto: 123rf.com