Ce ar fi de făcut pentru a evita divorțul

1. Asumă-ți partea ta de vină

Da, sigur, „el a făcut și a dres” și, dacă n-ar fi fost așa, lucrurile ar fi stat mult mai bine. Dar atitudinea asta și, mai ales, vorbele de reproș, nu vă vor apropia din nou unul de celălalt. Dacă poți să îți aduni puterile (pentru că, da, va fi greu) și îți asumi partea ta de vină, fiind deschisă discuțiilor, se va schimba și el, ca prin minune.

2. Alege să vorbești calm

Dacă vei fi agresivă, vei folosi un ton răstit și îl vei învinui, efectul va fi, fie unul în oglindă – adică va ridica și el tonul sau, mai rău, va deveni violent, fie va refuza comunicarea – va tăcea sau va ieși din cameră. Dacă, însă, îi vei vorbi pe un ton cald, calm, cel mai probabil că așa va face și el. Astfel, veți reuși să comunicați.

3. Învăță să comunici

La începutul relației voastre nu vă mai săturați vorbind, dar acum parcă nu mai aveți ce să vă spuneți? Sau problema este că nu vă ascultați unul pe celălalt? Hotărâți, de comun acord, să vă acordați unul altuia un număr de minute în care să vorbiți. Nu ai cum să controlezi ceea ce gândește el, dar tu încearcă să îl înțelegi cât mai bine atunci când are cuvântul. Pune-i întrebări să vezi dacă ai înțeles bine și abia apoi dă-i răspunsul. De multe ori, avem tendința să nu îl ascultăm pe celălalt, ci să ne concentrăm în gând pe formularea răspunsului.

4. Nu fi prea emoțională

Uneori, noi, femeile, suntem atât de copleșite de emoțiile noastre încât nu mai vedem cum este situația cu adevărat. Încearcă să gândești și logic. Astfel, probabil că te vei apropia mai mult de punctul de vedere al soțului și vei reuși să te stăpânești mai bine, iar efectele pozitive nu vor întârzia să apară.

5. Cere un sfat avizat

Dacă amândoi sunteți hotărâți să vă rezolvați problemele, apelați la cineva în măsură să vă ajute și să privească situația voastră dintr-un punct de vedere obiectiv. Pot fi niște prieteni de încredere, un psiholog specializat în probleme de cuplu sau, dacă sunteți credincioși, un preot. Astfel, va fi mai ușor să rezolvați conflictul apărut.

Sursa foto: Richard Gaston / flickr.com