Comunitatea în care a crescut Wall, în statul american Utah, adeptă a Bisericii lui Isus Hristos a Sfinților din Zilele din Urmă, număra 15.000 de suflete în vremea copilăriei sale. La fel ca restul copiilor, Wall nu a mers la școală. În schimb, a ascultat zilnic casete cu învățăturile liderului comunității, în care se transmitea că toți cei care nu făceau parte din cult erau slujitori ai diavolului.

”Duceam o viață izolată, secretă”, explică femeia. ”Nu interacționam cu lumea de afară. Nu mergeam la școala publică. Eram educați și crescuți ca fiind produse ale bisericii și religiei”, își amintește aceasta.

Chiar și în această situație, Wall și-a pus mereu întrebări. Când avea doar 14 ani, liderul comunității, Warren Jeffs, a decis că era suficient de matură pentru a deveni soție. Împotriva voinței ei, a fost căsătorită cu vărul ei primar, Allen Steed, atunci în vârstă de 19 ani.

Abuzurile au început aproape instantaneu. ”Din punct de vedere mental, a fost imediat”, povestește ea. ”Devenisem proprietatea vărului meu. Și nu conta câtă rezistență îi opuneam, treaba lui era să mă supună cât de curând posibil…

Apoi au venit și abuzurile sexuale”, își amintește Wall, al cărui rol era să stea câțiva pași în spate și să aducă pe lume copii.

”Când am opus rezistență, au început și abuzurile fizice. Și cred că frustrarea vărului meu, frustrarea de a fi judecat pentru că nu era suficient de bun astfel încât să mă facă să fiu supusă, o soție bună, a făcut ca problema să fie și mai mare”, mai povestește femeia.

Totul ținea de supunere. Treaba ei era să nască

”Cred că totul ținea de supunere”, mai spune Wall, referindu-se la căsătoria ei ilegală (din moment ce nu avea decât 14 ani când a făcut pasul). ”Puteam deveni o problemă foarte mare a comunității și a lui Warren. Obișnuiam să spun ce gândesc mai mult decât restul fetelor. Dar chiar cred că totul se reducea la supunere. Trebuia să fiu eliminată, ca jucator, să fiu repede controlată”, mai spune femeia.

Când a împlinit 18 ani, Wall nu a stat pe gânduri și a părăsit comunitatea. Și-a lăsat în urmă familia, dar cel mai greu i-a fost să-și abandoneze cele două surori mai mici. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care a recurs, peste ani, la justiție: nu pentru a-l pedepsi pe liderul cultului sau pe fostul soț, ci pentru a-și salva surorile de o viață de abuz.

Între timp, vinovații, cei care au permis ca astfel de căsătorii poligame, cu fete minore, să aibă loc, au fost pedepsiți. Wall va trebui să primească despăgubiri de 16 milioane de dolari și o casă.

Liderul cultului a fost condamnat pe viață, ispășind pedeapsa într-o închisoare din Texas, după ce s-a descoperit că două dintre soțiile sale erau minore.

Din păcate, însă, în cazul lui Wall, cei 4 ani de abuz, în care a pierdut mai multe sarcini, născând și un copil mort, nu pot fi șterși cu buretele. În plus, pe mama ei nu a mai văzut-o niciodată, ea fiind născută și crescută acolo, adeptă fără comentarii a cultului.

Foto: Captura YouTube

Vezi și O femeie care milita pentru alimentația vegană, susținând că aceasta te scapă de cancer, a murit. Povestea ei tragică

Citește și: