Specialistul nostru este de părere că amândouă supozițiile sunt, într-un fel, adevărate. ”În opinia mea, există un amestec între mit și realitate în ceea ce privește potrivirea fizică”, susține psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Un anumit aspect fizic vine împreună cu o anumită atitudine, anumite concepte despre lume și viață și împreună cu un anumit comportament. Există persoane care au o afinitate foarte mare cu altele, însă eu aș privi acest aspect dintr-un punct de vedere ceva mai larg. Adică, există nu doar potrivire fizică, dar și una de viziune despre viață și un întreg mod de a fi.”

Personalitatea ca întreg

Psihoterapeutul adaugă: ”Nu există o potrivire fizică universală. Sigur că o fată frumoasă atrage atenția majorității bărbaților, însă nu înseamnă că ea se potrivește automat cu toți bărbații din lume. Unii sunt atrași de ochii mari și expresivi, de simetria feței, de anumite părți ale corpului, dar și de modul în care se comportă acea persoana. La fel și invers, nu cred că o femeie poate fi îndrăgostita doar de o poză. Am întâlnit femei care erau atrase de de actori sau de cântăreți, dar ceea ce le atrăgea nu era doar fizicul, ci o întreaga lor imagine în care intra și înfățișarea, dar și atitudinea, acțiunile, felul de a vorbi”.

Greșeală de atitudine

De multe ori ideea de ”potrivire sexuală” este una foarte ”anchilozată”, adică există credința că anumiți oameni nu s-ar potrivi, chiar dacă ar putea fi atrași unul de celălalt. Dar aici se face o dublă greșeală – se consideră că sexualitatea e separată de alte trăsături pe de o parte, și pe de alta, se crede că o persoană rămâne aceeași pe tot parcursul vieții sale. Ori sexualitatea se împletește cu personalitatea, cu felul de a fi și cu multe alte trăsături ale omului respectiv. Iar atracția înseamnă un tot și nu o parte despărțită de celelalte. Deci, pentru a vedea compatibilitatea, ar trebui să ținem cont de întreg.

Evoluție în timp

Nu există siguranța că doi oameni care nu se ”potrivesc” la un momentdat, nu vor putea să se apropie mai târziu. Dacă există afecțiune și dorința de a fi împreună, se poate rezolva aspectul sexual, pentru că omul se schimbă și obiceiurile din prezent nu vor fi și cele de mâine. Ne formăm latura erotică mai ales în relație cu un partener. Așa că timpul petrecut împreună și experiențele comune vă pot apropia unul de celălalt și vă pot ”acorda” astfel încât relația să fie împlinită din toate punctele de vedere. Totodată, un cuplu care se înțelege foarte bine la un momentdat nu are garanția că va fi așa tot restul vieții. Dacă totul pare să fie extraordinar la nivel sexual în primele luni, dacă nu lucrează și la celelalte aspecte ale relației se vor trezi în ceva timp că nu mai simt nimic unul pentru celălalt și totul s-a consumat.

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Atracția și împlinirea sexuală

”Un cuplu care se iubește s-a format în baza unei atracții a partenerilor unul față de celălalt. Pot exista dificultăți în a traduce atracția în împlinire sexuală, dar acest lucru se poate învăța. Putem considera chiar un model a trei planuri – intelectual, afectiv și fizic. O relație ideală merge bine pe toate cele trei planuri, însă există relații care merg bine în plan intelectual și afectiv și pot fi îmbunătățite în ceea ce privește partea sexuală. De obicei, la început există atracția noului și partea fizică merge foarte bine. Dar există parteneri care au experiențe foarte diferite și trebuie să învețe unul de la altul în plan sexual – ce fantezii au, cum s-ar simți bine, ce le place și ce nu le place unul la celalalt. Există specialiști cărora se pot adresa dacă partea aceasta a relației nu merge bine, însă cea mai importantă rămâne atitudinea și dorința celor doi de a parcurge drumul împreună.”

Sursa foto: 123rf.com