În primul rând, pentru a te simți bine, ar trebui să-ți schimbi modul de gândire. Este momentul să renunți la așteptări prea mari. Nu e bine să ai în minte imaginea unei familii perfecte și să regreți că a ta nu este așa. Cu toții avem defecte: și tu, și rudele tale, și alte familii. Dacă te aștepți la mai puțin, nu vei mai fi atât de dezamăgită sau s-ar putea chiar să ai surprize plăcute. S-ar putea chiar să nu existe (aproape deloc) conflicte la masa de Paști.

Fără conflicte la masa de Paști – Schimbă subiectul când pare că începe o ceartă

Glumele nesărate și gafeurii ”de profesie” sunt o altă problemă care poate crea conflicte la masa de Paști. Folosește diversiunea pentru a schimba rapid subiectul. Dar cele mai mari probleme apar atunci când există conflicte care se întind pe ani întregi, persoane certărețe și ”căutătoare de nod în papură”. Alcoolul poate exacerba problemele. Pentru că suntem la acest subiect, dacă știi că există o persoană care va exagera cu băutura și știi că iese rău sau va avea probleme de sănătate, poți dilua (fără ca el să știe) băuturile pe care le servești. Poate că va strâmba din nas, dar vor fi mai puține situații jenante. Oricum, dacă tu ești gazda, nu umple paharele oaspeților prea des. Ai grijă și la cum îi așezi la masa. Ține la distanță oamenii care nu se plac.

Ce să faci când beția e ”tradiție” de familie

”Îmbracă-te” cu bună dispoziție la masa de Paști

”Asigură-te că te ”îmbraci” cu cea mai bună dispoziție și că nu uiți să iei la tine umorul și autoironia. Psihoterapeut Cristina Radulescu IonDacă te gândești dinainte că nimic nu îți poate schimba starea, vorbele acide ale celorlați nu te vor atinge. Chiar dacă vor exista și conflicte la masa de Paști, tu tot te vei bucura de ea. Nu te gândi la câte kilograme ai, ce gândesc rudele despre ce ai pus pe masă etc. Nu te uita nici tu cu un ochi critic să vezi defectele lor, dar nici nu te lăsa intimidată de faptul că par că îți arată prin felul lor de a se îmbrăca și aranja că tu nu ești la înălțime. Propune-ți – și este musai să-ți reușească! – să te simți bine în pielea ta. Asigură-te că ai măcar un aliat: soțul, mama etc. – cineva care să preia o parte din aciditatea sau sarcasmul adresat ție și să dea o replică pe măsură. Nu uita să recompensezi ajutorul dat.”

Citește și: Cum te împaci cu o rudă cu care te-ai certat

Sursa foto: 123rf.com