Uneori, nu se poate altfel și trebuie să pleci la muncă în străinătate. Nu e vorba de casa pe trei nivele pe care ai vrea să o construiești, ci de supraviețuire. Faci asta chiar pentru copilul tău. Dar îi vei da viața peste cap și lui, nu doar ție. ”Stresul plecării este foarte mare și pentru adult, dar și pentru copil. Așa că ai nevoie de foarte multă înțelepciune pentru a-l gestiona”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.
Ce să faci înainte de a pleca la muncă în străinătate
Specialistul te sfătuiește să vorbești cu micuțul. Spune-i chiar atunci când iei decizia ce ai de gând să faci. Pregătește-l din timp pentru ce se va întâmpla. Spune-i deschis ”de ce pleci, unde pleci, cu cine va rămâne. Mai ales, comunică cu el zilnic după ce ai ajuns la destinație”. Dacă amândoi părinții veți emigra, ar trebui să ții cont că este mai bine ca micuțul să vină cu voi. Poate nu de la început, dar poate după câteva luni, după ce vă veți instala mai bine și totul va fi mai sigur. Interesează-te despre care sunt condițiile în țara de destinație. În unele state (mai ales în cadrul Uniunii Europene), dacă părinții lucrează cu contract acolo, copiii beneficiază de școlarizare gratuită. Uneori, se poate primi chiar ajutor social pentru creșterea lor.
De ce să ții cont atunci când iei o decizie
”Sunt multe aspecte de luat în seamă atunci când discutăm de plecarea în străinătate a părinților”, spune Cristina Ion-Rădulescu. Ar trebui să ții cont de mai multe detalii pentru a lua cea mai bună hotărâre. De exemplu:
- vârsta copilului (sau a copiilor);
- calitatea relațiilor intrafamiliale la momentul luării deciziei;
- cine va avea grijă de copil;
- nivelul de educație al părinților și al persoanelor în grija cărora rămân;
- părerea copilui cu privire la plecare.
Iei și copilul cu tine sau nu
”Dacă iei și copilul cu tine, trebuie să ții cont de factorii psihologici care îl pot afecta: dezrădăcinarea, lipsa prietenilor, dificultăți de adaptare la un alt sistem de învățământ, la o altă cultură și o altă limbă. Dacă rămâne acasă, trebuie să alegi bine persoana care va avea grijă de el”, spune specialistul. Dacă plecați amândoi (tu și tatăl copilului) sau ești mamă singură, aceasta va fi un bunic, unchi/mătuşă, văr, nepot, frate/soră, frate al unui bunic etc. Conform legii, persoana aleasă trebuie ”să facă parte din familia extinsă, să aibă peste 18 ani și să îndeplinească condițiile materiale și garanțiile morale necesare creșterii și îngrijirii unui copil”.
Măsuri legale atunci când lași copilul acasă
Anunţă Serviciul Public de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei unde ai domiciliul cu privire la intenția de a pleca și persoana pe care ai ales-o pentru a se ocupa de întreținerea copilului. Legea cere să faci acest lucru cu cel puţin 40 de zile înainte de a pleca. Dacă nu ai acest timp la dispoziție, vorbește cu asistentul social pentru a vedea ce se poate face în aceste condiții. În cazul în care nu ai delegat în mod oficial autoritatea părintească, micuțul nu poate fi înscris la școală, nu poate beneficia de asistență medicală și de alte beneficii. Așa că este foarte important să faci asta.
La cine poți apela
În primul rând, apelează la Serviciul Public de Asistenţă Socială de la domiciliul tău. În plus, există un Help-Line dedicat părinților care vor să plece la muncă în străinătate sau sunt deja acolo și au nevoie de ajutor. Numărul este 0800.070.040 (apelabil gratuit pe teritoriul României,
din orice rețea de telefonie fixă şi mobilă. Disponibil de luni până vineri între orele 9.30 – 17.30). Mai poți scrie la adresa de email [email protected]. Specialiștii proiectului ”Copii singuri acasă” îți vor oferi consiliere.
Menține rutina copilului tău chiar și când tu pleci la muncă în străinătate
”Dacă minorul este lăsat acasă trebuie diminuat cât mai mult posibil sentimentul de abandon. Comunicarea zilnică e foarte importantă. Vorbiți la telefon sau pe internet. Menținerea rutinei de acasa e un plus. De exemplu, dacă îi citeai copilului seara o poveste, acum îl vei suna pe skype și vei face același lucru. Îl mai poți ajuta la teme pe aceeași cale 10 minute, după ce te-ai întors de la serviciu. Întreabă-l ce-a mâncat sau recomandă-i un sirop de tuse dacă a răcit. Toate acestea sunt dovezi pentru el că are o mamă căreia îi pasă de el. Este important ca timpul petrecut cu micuțul (prin comunicare la distanță sau în vacanțe) să fie timp de calitate. Nu compensa lipsa ta prin mii de jucării, haine și gadget-uri scumpe.”