Planurile de vacanță au eșuat. Fie s-a îmbolnăvit cel mic, fie îți dai seama prea târziu că vreunul dintre voi nu are pașaport, ori ai de făcut niște reparații urgente prin casă. Chiar dacă noi ne planificăm cu atenție viitorul, pot apărea probleme imprevizibile care să dea totul peste cap. ”Sigur că nu este o experiență plăcută să construiești așteptări să mergi în vacanța visată și, din anumite motive, să anulezi plecarea”, constată psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Ce faci când soțul tău și cu tine aveți planuri de vacanță diferite

Cum să vezi și partea bună a lucrurilor când planurile de vacanță au eșuat

Chiar dacă ești nemulțumită de întorsătura pe care au luat-o evenimentele, ”important este, să realizezi că în orice dezavantaj aparent există și avantaje. Ar fi bine să aduni familia împreună și să le comunici sincer că le înțelegi frustrarea și supărarea pentru pierderea suferită. Le poți împărtăși cum te simți și tu în această situație. Totuși, rămâneți uniți, sunteți sănătoși și veseli. De aceea, faceți un pact de a vă simți bine oriunde ați fi”.

Citește și: 6 destinații romantice pentru Revelion

Planurile de vacanță au eșuat? Vizitează-ți orașul!

”Faceți activități interesante și plăcute împreună. Astfel, veți rămâne cu amintiri superbe chiar dacă ați stat acasă sau nu ați mers acolo unde vă doreați”, adaugă specialistul. Copiii poate că sunt cei mai dezamăgiți. Este bine să le spui direct, clar și fără ocolișuri care este situația. Dacă poți da și amănunte, cu atât mai bine. Sigur există motive concrete, unele chiar dramatice. Chiar dacă frustrarea lor poate fi mare, vor înțelege dacă li se aduc argumente. Poate fi ocazia perfectă ca să-i înveți ce înseamnă să facă economie sau să fie flexibili atunci când planurile nu funcționează.

 

Când planurile de vacanță au eșuat apar oportunități noi

Ar fi bine să realizezi că vacanța nu înseamnă doar plecări din oraș, ci și timp liber pentru relaxare, pentru ceea ce îți doreai să faci, dar nu aveai timp, timp în care să stai mai mult cu copiii, să ieși cu prietenii și multe altele. Ai putea să le explici și celor mici că lucrurile nu se întâmplă tot timpul așa cum ne dorim, iar aceasta este o lecție bună de viață din care pot învăța ceva. De multe ori, dificultățile sunt, în realitate, oportunități de a ne însuși noi abilități. De câte ori ai privit orașul tău ca un turist? Ce muzee există și nu le-ați vizitat? Ce parcuri? Dar împrejurimile? Există ceva care merită explorat mai îndeaproape?

Citește și: Ce poți învăța dintr-o relație eșuată

Binemeritate momente de relaxare

Chiar dacă planurile de vacanță au eșuat, tu și soțul tău meritați momente de relaxare. Chiar dacă rezistați mai ușor frustrărilor de a nu putea pleca în concediu, tot v-ar prinde bine să vă simțiți cu adevărat în concediu. O excursie în natură, chiar dacă e frig, poate încărca bateriile. Chiar și plimbările prin parc dau sentimentul că sunteți în vacanță. Profitați de evenimentele gratuite din orașul vostru, iar în această perioadă sunt destule concerte, spectacole și alte oportunități de distracție. Așa veți petrece clipe fericite în familie. Dacă chiar vă doriți să mai plecați din oraș și este posibil să evadați câteva zile, vizitați-vă rudele. Dacă nu vrei să faci asta și nu ai bani de cazare, poți apela la un site care intermediază între proprietarii care vor să schimbe, pentru câteva zile, locuințele între ele. Voi stați la ei, iar ei stau la voi. Caută pe internet home exchange și locul unde vrei să călătorești.

Umorul vă salvează când planurile de vacanță au eșuat

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă soțul și copiii nu vor accepta situația existentă, nu vor reuși să schimbe nimic. În plus, vor rata și o vacanță mai modestă, dar care poate fi plină de bucurie. Poate pentru alți oameni chiar și planul vostru de urgență poate să fie un lux la care alții nu pot visa. Ar fi bine să faceți glume despre noua situație. Puteți imagina activități și jocuri care să vă umple timpul, să vă ajute să vă distrați și să vă aducă împreună. Poți iniția tu și-i poți ajuta pe ceilalți să treacă mai repede peste supărarea generată de schimbarea destinației sau de rămânerea acasă. La început, este bine să faceți cu copiii și un ritual de descărcare a furiei, prin care ar putea lovi o pernă. Cu cât poți trece mai ușor peste dezamăgirre și-i vei ajuta și pe ceilalți să accepte situația reală, cu atât mai repede puteți avea o vacanță reușită de care să vă bucurați,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com