Ce ai vrea să schimbi în noul an în viața de cuplu? Se spune că trebuie să îți dorești ceva ca să poți avea. Așa că pune pe hârtie gândurile pentru viitor și cum le-ai putea realiza. ”Există un secret în stabilirea obiectivelor”, spune psihologul Cristina Ion-Rădulescu. ”Oricine ar trebui să țină seama de faptul că obiectivele trebuie să fie pozitiv formulate, specifice, măsurabile și, mai ales, să aibă un termen clar de realizare”.

Planuri realizabile

Nu îți nota lucruri abstracte ca „vreau să fiu mai fericită”, ci gândește-te în ce anume constă această fericire și propune-ți obiective concrete și realizabile, cum ar fi „aș vrea să ieșim o dată pe săptămână în oraș” sau chiar „aș vrea să ne zâmbim mai mult unul altuia”. Bineînțeles, ar trebui să iei hotărâri care țin de tine însăți. Dar bine ar fi să vă propuneți cel puțin un scop de îndeplinit ca familie. Nu pune tu pe listă lucruri a căror îndeplinire ține doar de partenerul tău – spre exemplu, ca el să slăbească sau să te ajute mai mult la treburile casnice. Sugerează-i că ți-ai dori anumite lucruri, dar lasă-l pe el să decidă. Atunci când stabiliți punctele comune, gândiți-vă la lucruri pe care voiați de mult timp să le realizați, dar le-ați neglijat. Poate sunt lucruri concrete: să scăpați de datorii, să cheltuiți mai puțin, să vă mutați în altă casă etc.

Team building de familie

Dar vă puteți gândi și la alte priorități ale familiei voastre, cum ar fi să vizitați mai des un părinte bolnav sau să vă ajutați copilul să aibă rezultate mai bune la învățătură. Nu uitați nici lucrurile care țin de relația voastră. Niște propuneri bune care v-ar ajuta să mențineți o relație bună ar putea fi să vă plimbați împreună mai des, să ieșiți în oraș săptămânal sau o dată pe lună, să renunțați la o parte din timpul petrecut la televizor și să ascultați muzică sau să stați de vorbă. Multe companii organizează team building, adică o excursie pe care o fac angajații împreună pentru a se cunoaște mai bine și a lucra mai bine în echipă. Nu ar strica să organizați și voi astfel de călătorii împreună. Se pot găsi variante ieftine. Important este să fiți departe de zgomotul lumii și rutina treburilor de zi cu zi.

Obiective realiste

Este absolută nevoie ca obiectivele să fie realiste. Dacă îți dorești o căsnicie ca în filmele romatice sau ca soțul tău să înceapă să semene cu Brad Pitt, nu mai e vorba de ceva realizabil. Precizez acest lucru pentru că tot mai mulți oameni care calcă pragul cabinetului meu îmi spun că vor să se schimbe și să fie fericiți. Este foarte bine că își doresc asta, însă ei nu știu foarte clar cum ar trebui să se schimbe pentru a deveni fericiți. Prin urmare, scopul lor nu este unul specific, nici cuantificabil și nici nu poate avea termen de realizare. Dincolo de acest aspect, orice cuplu ar trebui să aibă o listă de țeluri comune, concepute împreună cu partenerul. Deopotrivă cu această listă, ar fi de preferat să existe și una cu realizările sau eșecurile anului care tocmai se încheie.”

Sursa foto: 123rf.com