Petreci mai mult timp cu soțul tău. Circulă un nou banc: ”Un cuplu la tribunal, la divorț. Judecătorul: ”Când v-ați căsătorit?”. ”În mai 2017”. ”Și când v-ați cunoscut?”, ”În martie/aprilie 2020, când a trebuit să stăm în izolare împreună”. Există diferite stadii ale unei relații. Când copiii pleacă de acasă sau cuplul iese la pensie, deodată există foarte mult timp liber la dispoziție, resurse materiale sau energie. Același lucru se întâmplă acum și pentru multe cupluri aflate în carantină sau izolare împreună.

Probleme care ies la suprafață atunci când petreci mai mult timp cu soțul

Să fii tot timpul acasă cu partenerul de viață poate crea nenumărate stări conflictuale. Dacă înainte nu ați lucrat la relația voastră și ați ignorat anumite probleme, în prezent acestea nu mai pot fi evitate. În China există o creștere a numărului de divorțuri după carantină. Timpul prelungit pe care cuplurile l-au petrecut împreună în casă pare să fie factorul principal. Fenomenul este în prezent mai puternic, dar același lucru se întâmplă cu soții care ies la pensie sau ai căror copii pleacă de acasă. După ani de zile în care au evitat problemele, acestea ies la suprafață.

Petreci mai mult timp cu soțul – Oportunitate de a îmbunătăți relația

Totuși, a petrece mai mult timp cu soțul nu este în mod necesar un lucru rău. Depinde de calitatea și de stabilitatea cuplului. Unii soți își doreau să stea mai mult împreună, dar activitățile zilnice nu le permiteau asta. Pentru toți, este o oportunitate de a lucra la relație. Dificultățile și anxietățile care apar pot fi rezolvate. Emoțiile negative pot duce la certuri și conflicte, dar și acestea pot fi prevenite. Iată câteva trucuri pentru a face față unei astfel de provocări, fie că este pentru scurt timp sau pentru tot restul vieții:

Trucuri de a supraviețui împreună când petreci mai mult timp cu soțul

– Planificați activități comune.

– Găsiți ceva de făcut care să vă elibereze de stres. Plimbați-vă prin cartier, dacă este posibil, ascultați muzică relaxantă, practicați un hobby, organizați seri de film, în care să preparați pop-corn și să vă cuibăriți pe canapea unul în celălalt.

– Învățați ceva nou împreună – poate să gătiți ceva nou, dansuri de societate după tutoriale online sau chiar o limbă străină.

– Nu uitați de activitatea fizică. Gimnastica nu ar trebui să lipsească din program.

Respectați spațiul privat al celuilalt. Fiecare are nevoie de un anumit timp pentru sine însuși.

– Planificați și împărțiți treburile casnice și timpul petrecut cu copiii, pentru ca să nu se simtă unul dintre voi copleșit.

– Păstrați locuința, pe cât posibil, ordonată și curată.

– Încercați să vedeți și să evidențiați aspectele pozitive ale celuilalt, mai degrabă decât defectele.

Chiar dacă stați acasă, încercați să arătați bine și aveți grijă de voi.

– Nu aborda acum probleme sensibile care ar duce la ceartă.

Citește și: Soțul te critică tot timpul

Petreci mai mult timp cu soțul. Cum ajungeți la echilibru

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395”De multe ori, cuplul s-a înstrăinat. Cei doi s-au obișnuit să petreacă împreună doar câteva ore în week-end. Și-au împărțit atribuțiile. Deodată au foarte mult timp să petreacă împreună. Este util să se reacomodeze la noul stil de viață. Uneori, apar proiecte noi chiar în familie, cum ar fi creșterea nepoților sau ajutarea copiilor în carieră. Totuși, se întâmplă și ca ei să-și dorească propria intimitate sau se stabilesc prea departe pentru a-i urma. De aceea, este important pentru parteneri să-și reconstruiască o bază de comunicare, înțelegere reciprocă și acceptarea defectelor. Dacă amândoi au încredere și comunică sincer, pot să-și spună ce vor să facă în această nouă etapă a vieții, când deja au înțeles și experimentat multe lucruri. Visele și scopurile lor vor fi mult mai mature. Se vor aprecia unul pe celălalt ca punct de sprijin și partener de drum. Este important să identifice ce pot face împreună și ce nu, când să lucreze în cuplu și când să-și acorde liniște și intimitate unul celuilalt,” spune psihoteraptul Tedy Creștin.

Citește și:

Cum să te împaci cu soțul după ce te-ai certat și cum poți preveni o ceartă

Sursa foto: 123rf.com