Micuțul tău este pasionat de jocuri pe consolă sau la calculator? Dincolo de admirația pe care o ai pentru îndemânarea și precocitatea lui, ar fi bine să știi cât de periculoasă poate fi această distracție.

„Jocurile video violente au un impact puternic asupra copiilor și adolescenților, dar s-a constatat că nici adulții nu scapă. Jocurile dau dependență, care se manifestă ca atare. La RMN-urile făcute tinerilor care petrec multe ore jucându-se online s-au constatat modifi cări în cortexul prefrontal similare cu cele întâlnite în orice altă adicție (droguri, alcool etc.)”, constată psihologul Cristina Ion-Rădulescu.

Efecte pe termen scurt ale jocurilor violente

Neurologii au mai observat și alte efecte negative la persoanele care se uită la fi lme violente sau joacă asemenea jocuri pe calculator. Efectul imediat – la cei mai mulți durează doar câteva secunde și nu este neapărat conștientizat – este de aprobare a ceea ce văd. Este îngrijorător pentru că mulți copii care nu au încă discernământ au văzut deja imagini în care oameni sunt răniți/omorâți și chiar au jucat pe calculator jocuri în care împușcau sau loveau oameni. Mai ales în mințile tinere se formează un impuls – acela de a reacționa cu violență atunci când ești provocat, chiar și atunci când stimulul nu este prea mare.

Lumea, văzută ca loc periculos

Pe termen lung, se creează o obiș nuință. Știm, din experiență, că orice mesaj repetat și mai ales orice facem adeseori întărește un anumit mod de a gândi și a acționa care devine, până la urmă, a doua noastră natură. De aceea, un joc violent poate la început să dea o reacție imediată, dar care să nu mai apară în timp. Dar dacă un copil îl joacă zile și săptămâni de-a rândul, se poate schimba însăși personalitatea sa. El începe să vadă lumea ca pe un loc periculos, în care a răspunde cu brutalitate la provocări este ceva necesar.

Semne îngrijorătoare de dependență

Dacă micuțul tău intră mai des în conflicte la școală sau la locul de joacă poate fi un semn că ar trebui să-i restricționezi accesul la fi lme și jocuri violente. Este de ja târziu, dar trebuie să faci ceva. Va fi mult mai greu să restricționezi accesul la materiale dăunătoare unui adolescent, decât unui copil de șapte ani. Dacă este mai mare, explică-i de ce acele jocuri nu îi fac bine și încearcă să i le în locuiești cu altele care nu sunt atât de dăunătoare. Apoi, încet-încet, îl poți stimula să-și limiteze timpul de stat la calculator, în favoarea unor activități în aer liber sau care să implice interacțiunea cu alți tineri.

Ce să faci?

  • Verifică jocurile, chiar dacă trebuie să îți faci cont și să joci împreună cu copilul;

  • Vorbește cu alți părinti sau cu alți utilizatori și afl ă cum au evoluat în timp ceilalți.

  • Instalează programe de control parental pe calculator.

  • Găsește-i activități interesante în afara casei care se potrivesc intereselor lui, care să nu implice folosirea calculatorului și care să faciliteze socializarea (de exemplu, un sport de echipă, o trupă de teatru etc.).

  • Permite acces limitat și controlat la internet și, respectiv, la jocuri.

cristina radulescu-ion psihologDEPENDENȚĂ ȘI AGRESIVITATE

„Dacă ajunge dependent, copilul începe să manifeste tulburări din spectrul autist: nu mai comunică, petrece foarte multe ore în fața calculatorului, prezintă slăbirea capacităţii de a asculta, nu este capabil să-şi menţină atenţia, să înţeleagă sau să rețină lecțiile prezentate prin viu grai sau chiar ce spune cineva. Aceasta este valabil pentru orice tip de joc pe calculator la care petrece timp în exces. Dar dacă vorbim de cele violente, va manifesta desensibilizare în faţa durerii şi suferinţei altor persoane. În felul acesta, pentru el agresivitatea devine un mijloc dezirabil pentru rezolvarea problemelor şi impunerea intereselor, pentru dobândirea plăcerii sau a confortului dorit. Devine tot mai impulsiv, mai puţin capabil să-şi controleze reacțiile. S-a constatat că există mai multe efecte negative atunci când jocul este online și participă la el mai mulți jucători.”

Sursă foto: growingleaders.com

Simulați copiii să încerce și jocuri in aer liber cu alți copii sau cu familie