Pedeapsa este un subiect delicat pentru părinți, mai ales dacă fiecare are alte concepții de educare a copiilor. Copiii greșesc din neatenție, din joacă sau din inconștiență. Câteva palme usturătoare nu îl vor ajuta nicicum să înțeleagă unde a greșit. Trebuie să găsești soluții adecvate pentru puterea lui de înțelegere ca să nu mai repete greșeala și să se schimbe în bine.

A spart un obiect de preț din casă sau a rupt foile din cartea ta preferată

Nu îi explica cât a costat obiectul respectiv, pentru că micuțul tău nu are noțiunea banilor. El trebuie să înțeleagă că te-a supărat și că nu trebuie să mai facă așa ceva vreodată.

Soluția potrivită: Pune-l să repare singur ce a stricat. Când își va da seama că nu poate fi nimic reparat, va înțelege mai bine decât dacă îl pedepsești fizic.

S-a purtat urât cu un copil cu care se juca, l-a bătut și i-a luat o jucărie

În nici un caz nu trebuie să îi tragi vreo palmă la funduleț. El va înțelege că și tu susții pedeapsa corporală dacă te supără cineva.

Soluția potrivită: Ia-l de la joacă și spune-i că va sta închis în camera lui câteva ore singur!

A vorbit urât la grădiniță, a țipat la copii sau la educatoare

Înainte de orice pedeapsă, discută cât mai mult cu el despre regulile de comportament la grădiniță, chiar dacă ați mai vorbit adesea despre acest lucru. Avertizează-l că, ori de câte ori se mai poartă urât, îi vei interzice să se mai joace cu jucăriile preferate.

Soluția potrivită: La masa de prânz sau de seară, taie desertul de pe listă și fă-l să înțeleagă că nu va primi prăjiturele până nu își va cere scuze educatoarei.

Minte din ce în ce mai des despre ce face ziua, în lipsa ta, sau despre alți copii cu care se joacă

Un asemenea comportament nu trebuie să devină obicei. Nu încuraja copilul să confunde minciuna cu fanteziile obișnuite vârstei lui.

Soluția potrivită: Pune-l față în față cu persoanele sau copiii care pot dovedi că minte și pune-l să își ceară scuze, dar nu îl umili.

Sursa foto: 123rf.com