Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România a lansat Campania națională de informare și conștientizare a consumatorilor intitulată „S.O.S – produsele cosmetice și de îngrijire personală”.

Au fost analizate 59% din pastele de dinți pentru copii comercializate în magazine, farmacii și magazine naturiste pentru a afla ce conțin și dacă sunt nocive.

Necesitatea acestui studiu s-a desprins în urma analizei rezultatelor furnizate de ultima cercetare la nivel național privind sănătatea orală.

Conform ultimului Raport național de sănătate orală la copii și tineri, realizat de către Institutul Național de Sănătate Publică București în anul 2012 s-a aflat sursa afecțiunilor dentare.

Cele mai multe probleme sunt datorate consumului crescut de zahăr din produsele alimentare – dulciuri, sucuri, alte vicii.

Desigur, și igiena dentară își pune amprenta asupra danturii.

Pasta de dinți pentru copii – ce nu trebuie să conțină

Medicii pediatrii și unii producători nu recomandă ca pasta de dinți pentru copii să conțină:

– parabeni/conservanți

– fenoxietanol
– propilen glicol

– glicerină

– coloranți sintetici

– parfum

– Sodium Lauryl Sulfate (SLS)

– Polietilen glicol (PEG-uri)

– arome sintetice

– materii prime derivate din uleiuri minerale

– silicon și dioxan.

Dinții copilului – ce alimente și băuturi provoacă cariile dentare

Pasta de dinți pentrun copii – ce sunt substanțele din compoziție

Specialiștii au analizat 51 de produse de pastă de dinți de pe piață. Ei au identificat 122 de substanțe în compoziție, unele dintre ele cu posibile efecte asupra sănătății copiilor.

Sodium fluoride (fluorură de sodiu)

Se regăsește în majoritatea pastelor de dinți (67% dintre produsele analizate) având rolul de a întări smalțul dentar și de a preveni căderea dinților.

Ingestia prelungită de fluor poate cauza prejudicii semnificative pentru sănătate și în special la nivelul sistemului nervos.

Fluorura poate provoca reacții adverse, cum ar fi leziuni ale creierului, IQ scăzut la copii, deteriorarea glandei pineale, a glandei tiroide, a oaselor, afecțiuni ale tractului gastro-intestinal și cancer.

Înghițirea chiar și a unei cantități mici de fluorură de sodiu poate cauza greață, vomă și diaree.

Glicerina (există în 65% dintre produsele analizate)

Este unul dintre ingredientele comune din pastele de dinți, deoarece aceasta le oferă o textură cremoasă.

Glicerina ca atare nu este toxică, însă marea problemă constă în faptul că aceasta inhibă secreția de salivă, care remineralizează dinții.

Ca urmare a acestui proces, dinții devin mai slabi și, implicit, predispuși la carii.

Sodium saccharin (există în 63% dintre produsele analizate)

Este un derivat al zaharinei, îndulcitor artificial care a fost analizat de numeroși specialiști și s-a constatat că are efecte negative asupra sănătății.

Cele mai recente studii realizate pe animale au constatat că zaharina ar favoriza apariția cancerului la vezica urinară.

Dantura copiilor se îngrijește diferit, în funcție de vârstă

Hidrated silica (există în 63% dintre produsele analizate)

Este un ingredient folosit în majoritatea pastelor de dinți pentru albirea dinților, având un rol abraziv de îndepărtare a petelor de pe dinți.

Din păcate, tocmai acest lucru poate să afecteze grav smalțul dinților, favorizând apariția unor probleme dentare importante.

PEG (Polyethylene Glycol) (există în 33% dintre produsele analizate)

Este un compus provenit din industria petro-chimică, utilizat la scară largă în industria cosmetică (în unele produse analizate se regăsesc chiar și câte 2 tipuri).

Sodium Lauryl Sulfate (SLS) (există în 31 % dintre produsele analizate)

Este un surfactant ce produce spumă în contact cu apa. SLS are rolul unui detergent derivat din nucă de cocos și uleiuri de palmier, asigurând îndepărtarea resturilor alimentare și a plăcii bacteriene.

Acest ingredient a fost corelat cu iritații ale gingiilor, uscarea mucoaselor bucale, agravarea ulcerului bucal, toxicitate la nivelul organelor, tulburări endocrine și chiar cancer.

Cocamidopropil betaină (există în 25% dintre produsele analizate)

Este un compus organic derivat din uleiul de cocos și ingredientul care conferă proprietăți de spumare. Poate cauza reacții alergice.

Mituri spuse despre dințișorii bebelușului

Parabenii (există în 18% dintre produsele analizate)

Sunt conservanți chimici care au rolul de a stabiliza compoziția produsului.

Folosirea constantă a acestora pe bebeluși și copii a fost asociată cu o pubertate precoce la fetițe, iar la băieți cu dezvoltarea țesutului mamar (ginecomastia).

Sodium Benzoate (Benzoat de sodiu) (există în 18% dintre produsele analizate)

Este un conservant utilizat și în industria cosmeticelor și poate provoca toxicitate la nivelul organelor și agravează astmul.

Titanium Dioxide (Dioxidul de titan) (există în 14% dintre produsele analizate)

Este un alt ingredient comun în pasta de dinţi, deşi se găseşte de obicei în vopseaua albă.

Atunci când este adăugat în pasta de dinţi, dioxidul de titan are acelaşi efect de albire.

Agenția Internațională pentru Cercetare în Domeniul Cancerului  a clasificat Dioxidul de titan sau E171 ca posibil cancerigen pentru oameni.

Efectele adverse ale consumului de dioxid de titan pot fi: probleme hepato-biliare, alergii, boli ale sistemului digestiv, dereglări hormonale, tulburări nervoase, boli intestinale, cresterea colesterolui etc.

Caragenanul (există în 12% dintre produsele analizate)

Este folosit ca stabilizator în pasta de dinţi. Această substanță este extrasă din alge marine și chiar dacă este naturală nu are un efect tocmai benefic organismului uman.

Mai multe studii au demonstrat că substanța caragenan favorizează apariția toleranței la insulină și, ulterior, a diabetului zaharat.

Acest efect advers se manifestă în timp, reacțiile adverse apărute la scurt timp după consumul de caragenan fiind reacțiile alergice, problemele la nivel digestiv – precum crampe, diaree, balonare și flatulență, dar și toxicitate la nivelul organelor.

Propylene glycol (există în 8% dintre produsele analizate)

Este un agent chimic utilizat in industrie ca agent de umezire (antigel). Poate produce stări depresive ale sistemului nervos central, este neurotoxic, cardiotoxic.

Mentol (există în 6% dintre produsele analizate)

Este un ingredient care adaugă o notă mentolată respirației tale. Fără mentol, pasta de dinți ar avea gust de cretă, detergent, dioxid de titan, glicerină și alge marine.

2-bromo-2-nitropropane-1.3-diol (exista in 4% dintre produsele analizate)

Este un conservant cu proprietăți antibacteriene și împiedică dezvoltarea ciupercilor și a fermenților care în contact cu pielea și prin înghițire este iritant.

Disodium EDTA (EDTA – acid etilendiaminotetracetic sintetizat din formaldehidă și cianură de sodiu) (există în 2% dintre produsele analizate)

Este un controlor de vâscozitate folosit pentru a preveni deteriorarea cosmeticelor ți produselor de îngrijire. Acest ingredient alterează structura pielii permițând substanțelor chimice să pătrundă în straturile profunde ale pielii cauzând dermatita de contact și probleme hormonale.

Phenoxyetanolul (există în 2% dintre produsele analizate)

Este un conservant folosit ca alternativă la parabeni și poate cauza alergii, toxicitate la nivelul organelor, iritații la nivelul pielii (dermatite) și ochilor. Potrivit Food and Drug Administration (FDA) din Statele Unite, phenoxyethanol-ul poate afecta sistemul nervos central şi poate da stări de vomă.

Coloranții sintetici sunt folosiți în numeroase paste de dinți destinate copiilor pentru a le face mai atrăgătoare în ochii acestora.

Acești coloranți sunt derivați din substanțe petrochimice și, din păcate, majoritatea au fost asociați cu probleme de sănătate cum ar fi ADHD (tulburare hiperkinetică cu deficit de atenție), reacții alergice severe, astm, dureri de cap, greață, oboseală, nervozitate, scăderea capacității de concentrare și chiar diverse forme de cancer.

Uleiul de mentă este folosit în pastele de dinți pentru a oferi o respirație proaspătă. Însă acest ingredient poate provoca un puls lent, arsuri la stomac și tremur muscular dacă este ingerat.

Ce trebuie să știi înainte să-ți pui aparat dentar

Pasta de dinți pentru copii. Atenție la termenul de valabilitate

Timpul de folosire a tubului după deschidere variază după cum urmează:

– La 51% dintre produsele analizate acesta este de 12 luni de la deschiderea tubului;

– La 14% dintre produsele analizate acesta este de 6 luni de la deschiderea tubului;

– La 2% dintre produsele analizate acesta este de 24 luni de la deschiderea tubului;

– 33% dintre pastele de dinți analizate au inscripționat pe cutie/tub numai data durabilității minimale (DDM).

Termenul de valabilitate (data durabilității minimale) este primul aspect pe care trebuie să-l verificăm înainte de a cumpăra o pastă de dinți.

Acest termen poate fi indicat în două moduri. Pentru produsele cu o dată a durabilității mai mică de 30 de luni, se indică prin inscripționarea zilei (dacă este cazul), lunii și anului până la care produsul își păstrează calitățile, dacă se respectă cerințele de păstrare.

Pentru produsele cu o durabilitate mai mare de 30 de luni, data până la care pot fi utilizate se exprimă prin inscripționarea unei cutii deschise alături de o cifră și litera M, indicând numărul de luni de valabilitate din momentul deschiderii produsului, adică cât timp poate fi folosită pasta de dinți după deschiderea tubului, respectiv după prima utilizare.

Pasta de dinți pentru copii – cum se păstrează

Pentru ca produsul să poată fi utilizat în siguranță, nu este suficient ca acesta să fie în termenul de valabilitate.

Pasta de dinți trebuie păstrată la temperaturi cuprinse între 5 și 25 grade Celsius, ferită de umezeală și de razele soarelui.

Ambalajul nu trebuie lăsat deschis mai mult decât este necesar pentru a utiliza produsul, astfel încât să se evite acumularea de praf și bacterii și degradarea compușilor chimici.

Pasta de dinți pentru copii homemade din produse naturale

Dacă vreți să fiți absolut siguri că folosiți o pastă de dinți sănătoasă, Loredana Kaschovits (antreprenor cosmetice naturale) vă propune să încercați să o preparați singuri acasă.

Ne propune câteva ingrediente sănătoase cum ar fi: ulei de cocos virgin nedezodorizat, bicarbonat de sodiu alimentar, sare neiodată, argilă albă, argilă roz, glicerină vegetală, tinctură de propolis, uleiuri esențiale (mentă, cuișoare, lavandă, eucalypt, tea tree, cimbru).

Îngrijirea corectă a dinților copiilor în funcție de vârstă

Iată câteva rețete la îndemână:

1. Pasta de dinți pentru copii – gingii sensibile:

50 gr argilă albă

50 ml glicerină vegetală

15 pic. ulei esențial mentă

15 pic. ulei esențial cuișoare

Se amestecă treptat glicerina și argila albă. Se adaugă treptat uleiurile esențiale.

Produsul se depozitează într-un recipient închis la culoare, ferit de căldură.

2. Pastă de dinți pentru copii – respirație plăcută:

3 lingurițe bicarbonat de sodiu

2 lingurițe ulei de cocos

20-25 pic. ulei esențial de mentă

Se amestecă uleiul de cocos cu bicarbonatul de sodiu până când amestecul devine omogen. Adăugați treptat picăturile până la gradul de aromă dorit.

Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

3. Pasta de dinți pentru copii – cicatrizarea rănilor:

50 gr argilă albă

50 gr bicarbonat de sodium

50 gr glicerină vegetală

1/3 linguriță sare de mare fină neiodată

8 picături de ulei esențial de Tea tree

8 picături de ulei esențial de lavandă

8 picături de ulei esențial de cimbru

Se amestecă până se omogenizează. Adăugați treptat picăturile până la gradul de aromă dorit.

Se depozitează într-un recipient închis la culoare cu capac.

Sursa foto

Save

Save

Save