Partenerul vrea să ia toate deciziile în cuplu. Nu ai niciun cuvânt de spus în fața partenerului. Dacă ai un partener care vrea să te domine, nu-ți este ușor. De cele mai multe ori, femeile submisive și fără încredere în sine ajung în astfel de relații.

Partenerul vrea să ia toate deciziile care vă privesc?  El va hotărî unde veți sta, ce veți face în concediu, dar și cum să te îmbraci, ce job să ai sau îți va spune să te lași de serviciu și să rămâi acasă etc. Ba chiar îți poate interzice să-ți suni părinții, dacă așa crede el că e mai bine…

Într-o anumită privință, este normal ca un membru al cuplului să conducă și celălalt să se supună. În plus, dacă ai o fire mai supusă și te simți în siguranță dacă există cineva care să-ți spună ce să faci, căsnicia cu un astfel de bărbat ar putea funcționa bine. Totuși, atunci când unul nu are nicio putere de decizie în cuplu și trebuie doar să asculte, nu este o situație normală. Află de la psiholog ce ar fi de făcut în acest caz.

Partenerul vrea să ia toate deciziile? Află de ce

E greu când ai un partener care vrea să ia toate deciziile. Vrea să fie tot timpul șeful și tu nu ai niciun cuvând de spus. Cei mai mulți bărbați care vor să-și controleze partenerele nu realizează că fac ceva greșit. Ei cred că fac ceea ce trebuie pentru ca lucrurile să meargă bine în relație și nu-și imaginează că femeia nu se simte bine în acceastă postură. De aceea, mulți s-ar putea schimba în bine dacă ar afla care este cu adevărat părerea jumătății lor despre cum se poartă. Există și unii care nu ar face cu niciun chip concesii și care cred cu tărie că asta e firea lucrurilor. Dacă acest lucru se aplică în cazul tău, cel mai bine accepți situația (pe cât posibil) sau să zici ca el și să faci ca tine.

Că partenerul vrea să ia toate deciziile în cuplu e una, dar dacă se impune cu forța e alta. Când, totuși, este vorba de violență conjugală sau te face să te simți ca într-o închisoare, ar fi bine să-ți reevaluezi opțiunile. Dacă și după discuții în doi și consiliere cu un psiholog sau cu o persoană neutră în care ambii aveți încredere situația rămâne la fel, poate nu mai e posibilă decât despărțirea.

Folosește diplomația atunci când partenerul vrea să ia toate deciziile

Dacă alegeți să rămâneți împreună, folosește diplomația în relația cu el. Ar fi bine să-ți stabilești anumite lucruri pe care le consideri foarte importante pentru tine și la care nu ești de acord ca partenerul să decidă. Pe acestea discută-le cu el atunci când vezi că este calm și receptiv. Roagă-l să se pună îl locul tău, pentru a înțelege mai bine punctul tău de vedere. În cazul problemelor mai puțin însemnate pentru tine, este mai bine să cedezi și să-l lași pe el să decidă. I-ai putea spune că ai un punct de vedere diferit, dar că pui mai presus dorința lui și armonia căsniciei voastre. Arată-i că nu transformi legătura voastră într-o luptă pentru putere doar de dragul de a avea dreptate. Există și anumite tactici, oarecum manipulative, dar care te-ar putea ajuta. L-ai putea convinge că un anumit lucrur pe care ți-l dorești tu a fost ideea lui. Nu face prea mult uz de această metodă. Pe termen lung pot exista efecte negative, atunci când el își va da seama.

Partenerul vrea să ia toate deciziile: Riscul de a deveni victimă

În situațiile în care partenerul este dominator și abuziv, există riscul foarte mare ca femeia de lângă el să se trezească destul de rapid fără rețea socială (fără prieteni sau rude cu care să mai țină legătura). Nu va mai avea cui să-i ceară ajutorul. Stima ei de sine va fi deteriorată. Este în pericol să sufere de o anxietate socială pronunțată și, mai ales, de depresie. Va fi o victimă depersonalizată sistematic. Pentru ea, viitorul nu se va mai contura clar sau în sens pozitiv. Le recomand doamnelor să-și câștige sau să-și păstreze independența financiară, să nu renunțe la prieteni și să mențină o relație deschisă și sinceră cu părinții sau frații lor. Este bine să învețe să fie diplomate față de bărbat, dar să nu se lase umilite,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com