Partenerul ți-a făcut un cadou penibil? Ceaiuri de slăbit, gel anticelulită, o tigaie, un aspirator sau cartea ”Cum să fii o soție mai bună”… Nu par cadouri romantice, dar multe femei asta primesc chiar și de ziua lor. ”Slăbește!”, ”Gătește mai des”, ”Fă curățenie prin cocina asta”, ”Locul tău e la bucătărie”, ”Nu ești o soție destul de bună” etc. par să spună anumite ”daruri cu dedicație”.

Partenerul ți-a făcut un cadou penibil. Darurile, barometru al relației

Cadourile pot fi un barometru al relației. Totuși, atunci când partenerul ți-a făcut un cadou penibil, trebuie să te asiguri că ai înțeles bine intențiile partenerului. În primul rând, ar fi bine să afli ce anume a avut el de gând. De exemplu, poate că nu crede neapărat că ești grasă, dar te-a auzit de atîtea ori că vrei să slăbești, încât crede că te-ar bucura niște ceaiuri care să te ajute în această privință.

Partenerul ți-a făcut un cadou penibil? Te așteptai la o bijuterie, iar el ți-a luat un robot de bucătărie? Cadourile care te sprijină în munca din gospodărie pot să nu fie neapărat reproșuri că nu te ocupi bine de casă, ci dorința lui de a te ajuta sau chiar o scuză că nu contribuie suficient.

”Îți poți arăta dezamăgirea, fie doar și pentru a-l învăța să nu mai greșească în viitor, dar nu e nevoie sa faci o criza de nervi din cauza asta. În schimb, poți folosi umorul. De exemplu, dacă ai primit o tigaie, poți să faci haz de necaz spunând că oricum mai ai una și că o puteți face cadou soacrei de Mărțișor”, spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și: Topul celor mai neinspirate cadouri primite vreodată și vezi unde te încadrezi

Spune-i ce vrei pentru ca să nu mai primești un cadou penibil

Partenerul ți-a făcut un cadou penibil? Cel mai bine ar fi să previi aceste evenimente. Pur și simplu, spune-i exact ce îţi place şi ce nu, ce crezi tu că ţi se potriveşte şi ce nu, poți să-i spui chiar cu cea mai mare exactitate că-ți dorești un anumit obiect și de unde să-l cumpere. Poate este mai romantic să fii surprinsă, dar atunci riști să fii dezamăgită. În plus, îl vei decepționa și pe el, pentru că și-ar dori ca gestul lui să fie apreciat. Atunci când ți-ai dori ca el să-ți cumpere ceva, nu-i spune doar, de exemplu, că ai vrea un anumit parfum sau haină. Spune-i și de ce, cum te-ar face să te simți. Este mai ușor pentru orice om să reţină un context decât o simplă afirmaţie. Iar în felul acesta veţi ajunge, în timp, să vă şi cunoaşteţi din ce în ce mai bine unul pe altul. Bineînțeles, ar fi bine ca bugetul să nu fie unul care să-i depășească posibilitățile.

 

Partenerul ți-a făcut un cadou penibil. Vorbește cu el

”Este clar că relația voastră are nevoie, pe termen lung, de comunicare. Allan Pease are o serie de cărți și prelegeri care pot fi găsite pe internet. Expertul australian, autor de besteselleruri de dezvoltare personală arată, într-o manieră foarte accesibila și chiar amuzantă, care sunt deosebirile dintre structura creierului unui bărbat și, respectiv, al unei femei. Ținând cont de acestea, puteți ajunge la o comunicare eficientă. Ca să te asiguri că nu se mai întâmplă asta, la următoarea aniversare sau de o sărbătoare anume, poți să-i sugerezi din timp ce îți dorești. În felul acesta, poate ca nu va fi surpriză, dar nici dezamăgire,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Discuții sincere

Partenerul ți-a făcut un cadou penibil. Dar poate că el avea cele mai bune intenții. Ne putem face opinii false unul despre celălalt dacă nu comunicăm deschis. Discuțiile sincere ne-ar putea scăpa de numeroase conflicte în cuplu. De obicei, filtrăm realitatea conform experiențelor noastre. Totuși, dacă învățăm să comunicăm și să nu mai facem presupuneri incorecte, lucrurile pot merge spre bine. În acest caz, vei ști exact ce a vrut să spună partenerul cu cadoul pe care l-a făcut, iar el va ști ce anume ți-ar plăcea sau ce anume te-ar supăra și nu se va mai ajunge la astfel de situații.

Sursa foto: 123rf.com