Partenerul se plânge că ești obsedată de curățenie. Trebuie să ai foarte mare grijă la igienă în această perioadă. ”Este bine că ești preocupată de bunăstarea familiei. Totuși, atunci când curățenia devine o obsesie, relațiile cu ceilalți sunt afectate. Nu există o limită clară, însă dacă stabilesc împreună cu ceilalți membri reguli și acestea se respectă, nu există motiv de suspiciune și readucerea obsesivă a acestui subiect în plan”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Încă un efect al Covid-19: halucinațiile. Și asta nu e tot! Iată care sunt efectele pe termen lung

Partenerul se plânge că ești obsedată de curățenie deși tu iei măsuri de protecție necesare

În contextul pandemiei, este bine să ne creăm un nou ritual, cu obiceiuri sănătoase. Punem clor pe preșul de la intrare. Ne descălțăm înainte de a intra în casă și ne spălăm imediat pe mâini și pe față. Curățăm cu alcool sanitar clanța, cheile, portofelul, ochelarii etc. Dacă am folosit mască și mănuși le aruncăm, preferabil într-o punguță pe care să o sigilăm. Când suntem afară, folosim soluții cu spirt după ce am atins anumite suprafețe care puteau fi infectate. Dacă te uiți la toate astea cu ochii de acum câteva luni par o nebunie, nu? Multe dintre aceste gesturi par exagerate, însă, în contextul noii situații cu care ne confruntăm, ar trebui să fie normale. Este mai bine să prevenim decât să tratăm. În plus, igiena strictă ne protejează de mai multe afecțiuni – gripa obișnuită, infecțiile bacteriene sau alte infecții virale simple. Este util să ne obișnuim cu ele ca și cu un nou mod de viață. Poate ne vom mai relaxa când totul va trece, dar vom rămâne și cu câteva obiceiuri bune. Într-adevăr, amenințarea bolii și teama de moarte ne pot face să exagerăm cu măsurile de precauție.

Citește și: „Sunt obsedată de copilul meu?”

Partenerul se plânge că ești obsedată de curățenie. Când e o problemă

Încercați să stabiliți împreună niște reguli. Cădeți de acord și le respectați în cea mai mare parte a timpului. Astfel, totul va merge bine. Specialistul consideră că ”este o problemă atunci când cineva vorbește numai despre asta, e suspicioasă mereu că alții nu respectă normele, deși nu există dovezi sau sunt abateri minore. Persoana respectivă poate inventa mereu alte reguli sau le rediscută pe cele vechi. Se concentrează în conversații doar pe ele. Acțiunile și viața lui evoluează doar în jurul lor. Este clar că persoana respectivă a dezvoltat o obsesie. Sigur, afecțiunea a fost declanșată de epidemia cu coronavirus, dar putea să apară și cu altă ocazie. Prima etapă a vindecării este conștientizarea. Cât timp cei din jur își dau seama că e ceva greșit, dar cel în cauză nu realizează, nu se vor produce schimbări. Vor exista doar critică, certuri și blocarea comunicării. Dacă respectivul / respectiva realizează că ceva nu este în regulă și cere ajutorul, deja familia se va raporta diferit la el. Vor înțelege și vor accepta mai ușor, își vor spune părerea. Din nou, se poate stabili un set de reguli în care ceilalți membrii ai familiei reacționează atunci când se întrece măsura”.

Partenerul se plânge că ești obsedată de curățenie. Tratament adecvat

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Când s-a ajuns la obsesie cu adevărat, ar fi utilă terapia de familie, în care membrii ar putea înțelege că mama a căpătat o tulburare obsesiv compulsivă. Ar realiza, astfel, că multe exagerări sau reacții disproporționate sunt cauzate de boală. În paralel, femeia poate conștientiza în terapie problema și poate primi ajutor. La nevoie, se poate apela și la medicație. În timp, se vor încerca diverse forme de terapie, prin care să își conștientizeze gândurile, emoțiile și impulsurile și să le filtreze. Faptul că familia înțelege problemele cu care se confruntă, o acceptă și o ajută este un factor important de suport și contribuie la succesul terapiei. Sigur, există și cazuri în care soțul are o igienă precară și concepții care ar trebui schimbate. Aici este alt caz, în care terapia de familie ar fi în sens invers, de înțelegere, adaptare și acceptare a tatălui. Totuși, este nevoie și ca el să conștientizeze că trebuie să facă niște schimbări, că unele obiceiuri pe care le avea sunt nocive,spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Sursa foto: 123rf.com