Noi cercetări în privința inteligenței emoționale și a tulburărilor de personalitate sugerează că oamenii cu anumite trăsături sunt mai predispuși să dorească și să încerce să-și impună controlul dincolo de limitele lor. Bineînțeles, este nevoie și de lideri, dar este greu cu cineva care-și dorește ca toți cei din jur să facă doar ce spune el și nu ține cont și de părerea sau de dorința celorlalți. Partenerul crede că are întotdeauna dreptate? Înseamnă și că are o capacitate mică de a fi empatic și nu înțelege sentimentele altor persoane.

Citește și: Partenerul are probleme de potență? Ce este de făcut

Partenerul crede că are întotdeauna dreptate. Ai răbdare cu el

Dacă ești în această situație, reacționează ”cu foarte multă răbdare”, te sfătuiește psihoterapeutul Tedy Creștin. Poate la început a fost interesant să stai lângă o persoană sigură pe sine și încrezătoare în capacitățile sale. În timp, însă, astfel de convingeri interferează cu dezvoltarea personală a amândurora și cu creșterea relației. De multe ori, un bărbat dominant și sigur pe sine are ca parteneră o persoană submisivă, dornică să fie ghidată. În timp, chiar și o femeie mai ”supusă” dorește o oarecare independență sau validarea unor opinii”, observă specialistul. Și atunci apare conflictul în cuplu.

Partenerul crede că are întotdeauna dreptate. Are o stimă de sine scăzută

În spatele unui bărbat care ”vrea să aibă mereu dreptate se ascunde, de fapt, un om cu stima de sine scăzută, care are nevoie continuă de validare și apreciere. Familia, școala, organizațiile de muncă ne-au învățat că erorile sunt penalizate și doar cei care nu greșesc sunt răsplătiți. De aici, și automatismele lui. Evită să-și asume defectele, ca fiind ceva negativ, înjositor și care îți afectează imaginea. Uneori, în spatele acelei pretinse siguranțe de sine se află furie, teamă, frustrare, capabilitate de relaționare și empatie redusă. Dacă soțul tău este așa, înarmează-te cu răbdare, înțelegere, acceptare. Nu te enerva și nu tăia punțile de comunicare. Din contră, încearcă, încetul cu încetul, să le consolidezi”, spune Tedy Creștin.

Citește și: 7 semne că nu ești cu partenerul potrivit

Partenerul crede că are întotdeauna dreptate. Are inteligență emoțională scăzută

Comportamentul lui vine dintr-o inteligență emoțională scăzută. Nu ar trebui să-l privești, la rândul tău, de sus, chiar dacă tu stai mai bine la acest capitol. De aceea, ar fi bine să-i acorzi înțelegere și să-l ajuți să-și dezvolte și această latură a personalității. Nu te enerva de față cu el. Dacă arăți stăpânire de sine în împrejurări în care alții și-ar pierde cumpătul, vei fi un bun exemplu pentru el. Nu-l acuza din start pe el. Încearcă și să te analizezi și observă-ți neajunsurile tale. O atitudine în care îi recunoști cu adevărat meritele și faptul că nu ai, la rândul tău, pretenția că le știi pe toate ar trebui, să-l facă să se deschidă. Chiar dacă ești tentată, uneori, să taci sau să spui ca el și să faci ca tine, nu închide toate punctele de comunicare.

Citește și: 4 lucruri care aduc fericirea în cuplu

Partenerul crede că are întotdeauna dreptate. Cum îl faci mai receptiv

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

”Dacă bărbatul se simte acceptat, înțeles și iubit, va deveni mai receptiv la părerea partenerei. Ar fi util să nu-ți critici soțul direct. Nu-i spune, de exemplu, ”ești încăpățânat”, ci vorbește-i despre situații concrete în care nu are dreptate. Pune-i întrebări la care să se gândească. Îi mai poți da anumite pilde din care să tragă singur concluzii. Ține minte că este vorba de o schimbare lentă, complexă. Contează foarte mult și capacitatea ta de a genera emoții și experiențe pozitive, asociate cu teme de gândire și întrebări. Dacă faci tot posibilul, dar el este refractar complet, trebuie să iei în calcul fie despărțirea, fie asumarea unei relații în care lucrurile vor sta așa. Probabil că în trecut ai văzut anumite lucruri care ți-au plăcut la el și au existat avantaje de care ai beneficiat. Este util să analizezi dacă acestea compensează dezavantajele și dacă-ți poți asuma starea de fapt pe termen lung,” spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com