Părinții tăi și părinții partenerului se ceartă. Nu este o situație de invidiat. Totuși, ”chiar dacă am început cu stângul asta nu înseamnă că trebuie continuat tot așa. Ar fi util să te pui de acord cu soțul tău asupra unei păreri comune asupra ambelor perechi de părinți. Apoi, vă veți susține unul pe celălalt în implementarea unor reguli de conviețuire. În clipa în care ei vor vedea că tânărul cuplu se înțelege, îi tratează corect, calm, vor începe și ei să reconsidere poziția inițială”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin.

Citește și: Probleme în cuplu după nașterea copilului. Cum le rezolvi

Când părinții tăi și părinții partenerului se ceartă, adoptă o atitudine calmă și binevoitoare

Când părinții tăi și părinții partenerului se ceartă, amândoi ar trebui să vă uniți forțele pentru a menține o atmosferă bună. Voi doi nu ar trebui să vehiculați certuri, bârfe sau scandaluri. Nu vă coalizați cu unii membri ai familiei împotriva altora. Ar fi bine să păstrați o atitudine calmă, binevoitoare, caldă, dar și fermă și clară față de ambele perechi de părinți”, vă sfătuiește specialistul care propune ”să stabiliți niște reguli de comportament și cu unii și cu ceilalți. Dacă aceștia le respectă, îi puteți încuraja cu mici cadouri, surprize plăcute, cu mai mult timp petrecut împreună etc. Îi puteți descuraja de fiecare dată când nu le respectă. Puteți întrerupe continuarea discuției dacă emit bârfe, acuzații nefondate, insulte la adresa celorlalți sau a ginerelui, respectiv nurorii.

Vorbește-ți socrii de bine, chiar și atunci când părinții tăi și părinții partenerului se ceartă

Nu-i bârfi pe socri de față cu părinții tăi. Bineînțeles că nu așa îi vei ajuta să-i aprecieze. Ca urmare, găsește ceva pozitiv de spus despre ei. Dacă deja le-ai spus alor tăi că nu-ți suporți socrii, încearcă să ”dregi busuiocul” spunând ceva bun despre ei. În plus, vezi care sunt punctele comune. De exemplu, constatați că amândouă familiile sunt foarte unite și că au obiceiul să ia masa duminica împreună. Poate ambii cuscri sunt pasionați de pescuit sau mamele voastre tricotează amândouă cu plăcere. Invită-i la ocazii festive, dar și la simple întâlniri, cum ar fi o cină sau o ieșire la pădure. Poate nu vor deveni cei mai buni prieteni, dar se vor cunoaște mai bine și poate vor învăța să se aprecieze.

Stabiliți reguli ferme

Când părinții tăi și părinții partenerului se ceartă, regula ar fi ca fiecare să discute problemele cu părinți lui. Fiecare își cunoaște familia mai bine și ei vor accepta mai ușor criticile de la propriul copil. De exemplu, ai putea să-i spui soțului în privat: ”Dragă, cred că mama ta a făcut o gafă față de ai mei și i-a jignit, poate fără să vrea. Ai vrea să vorbești tu cu ea pentru ca să nu se mai repete asta în viitor?”. Orice eforturi ai face, ține cont că este foarte posibil să nu devină cei mai buni prieteni. Este grozav dacă ajung să se înțeleagă, dar nu întotdeauna acest lucru este posibil. Vei încerca să faci întâlnirile de familie cât mai agreabile, dar poți să le și rărești, dacă așa e mai bine.

Nu pune ștacheta prea sus pentru împăcare

Nu poți forța niște oameni să se împrietenească. Poți doar ca de Paști și de Crăciun sau cu alte ocazii cu care ar trebui să fiți împreună să fie tolerabile și să nu se iște conflicte deschise. Nu considera că este un eșec personal. Ține minte că relația ta cea mai importantă este cea cu partenerul tău. Nu avea așteptări prea mari și fii deschisă să vezi ce se va întâmpla. Dacă nu se poate altfel, găsește pretexte să petreceți sărbătorile separat și să vă vizitați familiile pe rând.

 

Prilejuri de reconciliere atunci când părinții tăi și părinții partenerului se ceartă

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395

Dacă părinții tăi și părinții partenerului se ceartă, regula de bază ar putea fi măcar să se abțină în fața copiilor atunci când se întâmplă să fiți împreună. În caz contrar, vor pleca imediat. O altă regulă ar fi să nu spună ceva rău dacă nu au dovezi. Cuplul poate încerca să-i implice în proiecte comune, care îi vor pune în contact și-i vor face să colaboreze. La început va fi mai greu, dar în timp, din ce în ce mai bine. De exemplu, pot ajuta la renovarea locuinței sau la deschiderea unei afacceri de familie. Apariția nepoților poate fi un excelent prilej pentru reconciliere. Creșterea și educația următoarei generații este un proces la care orice bunic își dorește să participe. Ei pot învăța să colaboreze în condiții civilizate, de comunicare sinceră și respect reciproc.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com