Spunem că fiii sau fiicele noastre vor rămâne copiii noștri și când vor crește mari și așa este. Dar în societatea noastră unii părinți exagerează și nu văd că odraslele lor au împlinit deja 20, 30 sau chiar 40 de ani și sunt persoane mature. Este greu atunci când ai părinți manipulatori. Pe de o parte, îi iubești și nu vrei să-i faci să se simtă respinși, dar vrei să-ți trăiești viața așa cum alegi tu, nu ei.

Câștigă-ți independența față de părinți imanipulatori

În măsura în care părinții sunt dominatori chiar dacă ești un adult, o cale de a scăpa de sub tutela lor, este să-ți câștigi independența”, este de părere psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu. Dacă încă mai locuiești cu ei, încearcă să găsești o alternativă. Chiar dacă rămâi în casa părintească, fă tot posibilul să nu depinzi financiar de ei. Faptul că nu te descurci fără ajutorul lor bănesc îi poate face să considere că trebuie încă să te subordonezi lor. În plus, nu le poți dovedi că poți să te descurci singură, să fii pe picioarele tale. Nu poți să pretinzi să fii un om independent și să-ți lase tot dreptul să alegi, dacă încă mai depinzi de ei din punct de vedere material.

Ai răbdare cu părinții manipulatori

Nu ar trebui să te grăbești și să pretinzi ca lucruri care nu s-au întâmplat ani de zile să se întâmple deodată. Separarea de părinții manipulatori și câștigarea autonomiei sunt procese care au loc treptat. Dacă până acum desprinderea nu s-a produs, înseamnă că au existat și beneficii de ambele părți. Mama ta poate vrea să se simtă în continuare utilă, iar tu ai acceptat, din comoditate, prea mult ajutor din partea ei. Nu va fi simplu să schimbi starea de fapt, dar nu este nici imposibil dacă îți dorești cu adevărat. Începe cu pași mici și nu căuta ceartă. Avantajele desprinderii de familia de bază la vârsta adultă este că nu ”beneficiază” de lipsa echilibrului psihologic al adolescenților. De bine, de rău, ești un om matur și poți demonstra, încet-încet, că ești perfect capabilă să iei decizii pentru tine însăți și să-ți asumi controlul propriei vieți.

Citește și: Când membrii familiei soțului îți fac căsnicia un calvar… Cum ajungi la pace cu ei

Ai părinți manipulatori? Înțelege-i și pe ei

Ar fi bine să încerci să-ți înțelegi părinții, chiar dacă sunt părinți manipulatori. Există oameni care par să nu-și găsească locul pe pământ decât dacă se simt responsabili de viața altcuiva. I-ai putea direcționa, treptat, spre îngrijirea nepoților. În același timp, acționează în așa fel încât ei să poată vedea că ești un om independent. De exemplu, nu le jigni gusturile, dacă ei vor să-ți decorezi casa într-un anume fel. Totuși, nu e cazul să cedezi. Le poți explica în mod diplomat că ai alte păreri. Dacă faci o alegere mai importantă altfel decât le-ar plăcea lor, dă-le argumente viabile și demonstrează-le, în timp, că ai decis bine. Pe de altă parte, nu te răzgândi. Altfel, le vei da semnale că nu ești stăpână pe situație și că ei trebuie să intervină.

Cere ajutorul atunci când ai părinți manipulatori

Cu cât vei reuși mai mult să-ți afirmi propriile păreri în fața părinților și să-ți aperi preferințele, cu atât mai mult vei dobândi mai multă încredere și siguranță în tine. În plus, ar fi bine să ai aliați, pe cât posibil, persoane în care și ei au încredere: rude, nași, profesori, prieteni etc. Dacă este nevoie, apelează la ajutor psihologic specializat. Dincolo de toți oamenii care te vor sprijini, alegerile tale de viață îți aparțin. Dacă anumite lucruri nu merg conform planului, asumă-ți responsabilitatea. Așa vei ajunge la liniște și echilibru.

 

Nu te certa cu părinți manipulatori

Psihoterapeut Cristina Radulescu IonPoți face în așa fel ca informațiile pe care le împărtășești cu părinții fie unele care nu vizează aspecte cu adevărat importante din viața ta. Nu le permite să-ți impună un punct de vedere. Dacă le ceri sfatul, anunță-i ca e posibil nu-l urmezi în totalitate, dar că e importantă pentru tine și părerea lor. De asemenea, dacă ei se revoltă pentru ceva ce nu ai făcut, nu le reproșa faptul sunt intruzivi. Asta nu va face decât sporească nevoia lor de control, fapt ce va înăspri relația. Utilizează umorul. Cere să ți se acorde încredere. Când ai reușite împartașește cu ei cu bucuria. Vor învața -ți dea spațiu și-ți vor ceda controlul cu sufletul împăcat ești destul de matură faci față greutăților vieții,” spune psihoterapetutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com