Părintele este primul model al copilului. Ceea ce vede la tine că faci, felul în care te comporți cu el și cu ceilalți oameni, ”atitudinea pe care o manifești, modul în care acționezi sunt adevăratele lui repere”, spune specialistul care constată că degeaba îi spui micuțului că nu e frumos să mintă dacă te aude că-i spui șefei că nu poți veni la muncă pentru că ești bolnavă, pe când tu te duci la țară. Ori, mai rău, îi spui copilului să spună că are cu un an mai puțin pentru a profita de o reducere la biletul de tren.

Citește și: Ce mesaje transmite comportamentul copilului. Psihologul îl decodează

Părintele este primul model al copilului. Educația se face prin fapte

Părintele este primul model al copilului. Dubla măsură nu foloșește nimănui. Dacă tu minți sau chiar îl pui pe el să mintă în a numite situații, nu te aștepta ca, apoi, să-ți spună ție doar adevărul. ”Adevărata educație se face cu fapte. Vorbele au valoare doar dacă sunt însoțite de fapte care să le întărească. Altfel, ceea ce spui nu are nicio valoare pentru copil. Mai mult decât atât, copilul va fi debusolat și, mai degrabă, va respinge învățăturile tale, dacă ele nu sunt susținute de comportamentul tău. Și, în loc să obții rezultatul dorit de tine, vei obține reacția inversă”, observă Gabriela Ciucurovschi.

Așchia nu sare departe de trunchi

Nu te aștepta și nu cere ca așchia să sară departe de trunchi. Dacă tu și tatăl copilului sunteți dezordonați, nu te aștepta de la el să fie un maniac al ordinii, doar pentru că tu îi spui că așa e bine. Cel mai probabil el va fi mai dezordonat decât voi doi la un loc. Specialistul explică de ce se întâmplă asta. Faptul de a spune una și de a face alta creează un disconfort și un conflict în mintea micuțului: să facă ceea ce îi spui sau ceea ce vede la tine? ”Probabilitatea este mai mare ca alegerea lui să se îndrepte spre aspectul întărit de comportamentul tău și nu de ceea ce îi spui”.

Citește și: Cum îți înveți copilul să aibă încredere în el însuși

Sursa foto: ThinkstockPhotos