Un părinte prea protector nu-și lasă micuțul să-și atingă adevăratul potențial. Îl ferește de activități și împrejurări poate neplăcute, dar care l-ar fi ajutat să-și dezvolte anumite abilități. Totodată, o copilărie ferită total de durere și necazuri poate fi numită fericită, dar nu-l va pregăti pentru ce urmează în viață. Vezi care sunt semnele că faci prea mult pentru copilul tău și-l ții ”sub un clopot de sticlă” și află ce este de făcut pentru a remedia situația.

Semne că ești un părinte prea protector: Iei decizii în locul lui

Există femei care țin să organizeze orice moment din viața copilului lor. Ele le fac programul. Tot ele îi ajută să-l mențină. Ele fac ghiozdanul și, uneori, chiar temele. Îi înscriu la activități extrașcolare și hotărăsc ce vor face micuții în timpul liber. Acest lucru îl reține să-și însușească o rutină pe care să o respecte singuri. Nu trebuie să-și mai bată capul să rețină ce are de făcut, întrucât vine mama și-i spune sau chiar face lucrul în locul lui. În plus, nu își dezvoltă propriile interese și pasiuni și nici capacitatea de a lua decizii. În funcție de vârsta lui, ar trebui să învețe să-și facă singur programul și să aleagă la început din două variante puse în față de părinte, apoi din mai multe.

Semne că ești un părinte prea protector: Îl ferești de efort

Alte mame încearcă să-și apere copiii de eșec și eroare, dar greșelile fac parte din evoluția lui. Un exemplu extrem ar fi un părinte care își dorește ca bebelușul să nu cadă niciodată, așa că nu-l lasă să învețe să meargă. Bineînțeles, nimeni nu face așa, dar sunt destule persoane care nu-și lasă copilul să facă anumite treburi în casă pentru că ”oricum nu se pricepe” sau pentru că va greși. În acest caz, el nu-și va însuși niciodată acele abilități. Altele le fac ele temele sau vorbesc cu profesorii să le dea note mari, iar elevii respectivi nu vor învăța niciodată bine la acele materii pentru că nu au motivație și pentru că ajung să creadă că nu sunt în stare. Faptul că îi este greu să facă un anumit lucru și opune rezistență la efort nu ar trebui să te împiedice să-l pui des în acele situații, dacă este nevoie. Astfel, va exersa până ce va deveni mai bun într-un anumit domeniu.

Semne că ești un părinte prea protector: Faci treabă în locul lui

Tu îi faci patul și îi faci ordine în cameră. Tu te ocupi de toată gospodăria. Ăla micu’ trebuie să se distreze. Va avea timp să muncească. Este o concepție greșită pe care mulți părinți români o au. Treburile casnice îl vor învăța responsabilitatea și-i vor da sentimentul că este capabil să facă lucruri pe care și adulții le fac. Astfel, va căpăta încredere în sine. Poate pentru el e comod ca altcineva să facă totdeauna treaba în locul tău, iar pentru tine este comod să nu aștepți după el să se moșmondească, ci să ai în scurt timp casa ordonată și curată. Totuși, treburile casnice adecvate vârstei lui sunt cea mai bună cale de a-l pregăti pentru viața de mai târziu.

Alte semne care să-ți dea de gândit

Ești un părinte prea protector dacă faci pentru copil lucruri pe care le poate face și singur”, constată psihoterapeutul Cristina Ion Rădulescu. Vezi aici tabelul creat de Maria Montessori cu activități pe care le poate face un copil în funcție de vârstă.

Alte semne ar fi:

– îl ajuți cu lucruri elementare care țin de igienă, îl speli și îl îmbraci tu chiar dacă e deja mărișor;

– vorbești pentru el și în numele lui;

– îi soluționezi tu conflictele;

– îi faci temele;

– nu-i permiți să exploreze;

– te temi tot timpul că se lovește sau se îmbolnăvește și faci totul să previi asta, cu prețul îngrădirii libertății lui;

– ai un comportament anticipativ anxios în ce îl privește, te aștepți tot timpul la ce e mai rău și încerci să-l protejezi în avans.

Cum te poți corecta dacă ești un un părinte prea protector

”Dacă ți-ai dat seama că ești un părinte prea protector, învață să te stăpânești și să-l încurajezi să facă singur lucruri pentru el însuși, dar și treburi în casă pe măsura vârstei lui. Îi vei sta alături, dar îl vei ajuta doar dacă a încercat și nu a reușit. Este vorba de un cerc vicios: dacă îl ajuți mereu, nu vei ști ce poate să facă și ce nu. Dacă nu știi ce poate, vei fi anxioasă și vei avea tendința să-l ajuți prea mult. Totodată, el nu va învăța și nu va exersa acele deprinderi. În final, vei ajunge să-l transformi într-un incapabil și să depindă de tine mai mult decât este necesar. Va crește fără încredere în el însuși și va avea așteptări nerealiste de la ceilalți. Aceasta va fi de multe ori o sursă de mari conflicte în viața lui personală și socială,” spune psihoterapeutul Cristina Ion-Rădulescu.

Citește și:

Sursa foto: 123rf.com