Nunta este un eveniment important pentru majoritatea cuplurilor. Dar ”fiecare pereche poate da o însemnătate diferită”, remarcă psihoterapeutul Tedy Creștin. ”Unii soți prețuiesc mai mult aspectul social și economic. Vor avea sute de invitați și va fi nevoie de sute de ore de muncă pentru organizarea nunții, dar pentru alții va fi vorba doar de o ceremonie modestă cu câțiva membri de familie și prieteni”.

Nunta, eveniment social de amploare

”E un stereotip că este mireasa ar fi cea mai interesată de organizarea nunții. Poate mirele este mai conectat social și dorește să facă o mare petrecere prin care să-și impresioneze cunoscuții”, spune specialistul. Alteori, socrii vor să invite cât mai multe rude și prieteni și fac din cununia copiilor un pretext pentru o reuniune de familie. Psihoterpaeutul este de părere că cel mai important lucru este ca mirii ”să se pună de acord înainte și să conștientizeze că nunta este mai mult un eveniment social și nu proiecția relației dintre ei. O nuntă care are puncte slabe nu reflectă relația dintre ei”.

Fără speranțe nerealiste

Mirii nu trebuie să fie prea stresați și nici să nu se supere prea tare dacă lucrurile nu ies perfect. Dacă urmează să te căsătorești, nu e cazul să ai așteptări prea mari de la nuntă, în sine. Un alt lucru important: cununia nu rezolvă conflictele de cuplu și nici nu combate (decât pe moment) plictiseala care s-a instalat. Dacă există ceva care scârțâie, nu veți reuși să rezolvați problema căsătorindu-vă. Ar fi mai bine să vă evaluați relația și să vedeți cum o puteți repara, dar nu luându-vă unul față de altul angajamente pe viață, în momentul în care nu sunteți hotărâți să faceți acest pas.

Mult calm și răbdare în organizarea nunții

În momentul în care s-au pus de acord cu detaliile importante (numărul de invitați, tipul de ceremonie, unde vor face petrecerea, etc.) cei doi își pot împărți sarcinile între ei și se pot ajuta reciproc. Puteți face față stresului inerent organizării nunții ”cu mult calm și răbdare. Fiind un eveniment social, multe lucruri ar putea să nu fie așa cum le-am plănuit de la început”, atenționează psihoterpeutul. Nașii sau chiar mirele pot întârzia, poate nu vor fi suficiente cocarde sau sticle de șampanie. Poate va ploua și nu veți putea face acele poze perfecte în parc etc. Soacra s-ar putea supăra că nu ai vorbit suficient de mult cu ea.

Atitudine pozitivă

”Vor apărea diferite alte probleme. Însă cu o comportare potrivită, toate obstacolele acestea pot fi depășite. Este important ca partenerii să aibă o atitudine pozitivă și să fie convinși că toată lumea se va simți bine la nunta lor”, spune Tedy Creștin. Și, totuși, dacă apar conflicte pe parcursul planificării sau al derulării nunții, acestea pot fi detensionate. ”Cuplul poate atrage părinții, rudele apropiate și prietenii într-un comitet care va rezolva orice conflict, orice situație tensionată și va face ca toți oaspeții să aibă o experiență de neuitat. Se poate discuta înainte cu aceste persoane și se poate obține acordul lor de a colabora înainte și în timpul ceremoniei”.

O petrecere potrivită pentru fiecare

”Dacă amândoi sunt de acord ca părinții unuia dintre ei să organizeze nunta, este în regulă. Dacă psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395doresc, pot face două petreceri și ceremonii, în două localități diferite. De exemplu, pot face cununia civilă și o petrecere în orașul unuia, iar ceremonia religioasă în localitatea în care s-a născut celălalt. Dacă doresc să facă o ceremonie modestă la starea civilă și o nuntă mare peste o perioadă de timp, și aceasta idee poate funcționa. Nu există o soluție clasică, există doar necesitatea unui acord comun a cuplului, despre cum trebuie să se desfășoare acest eveniment.”

Sursa foto: 123rf.com