De ce atât de puține mame din România alăptează

Dr. Ilinca Tudose-Tranulis Medic pediatru, Consultant în lactație 0721.363.393

Dr. Ilinca Tudose-Tranulis Medic pediatru, Consultant în lactație 0721.363.393

Stăm atât de prost în ce privește numărul de mame care alăptează din diverse motive. Mămicile primesc sfaturi gresite și nu doar din partea mamelor, soacrelor sau vecinelor, ci și chiar a cadrelor medicale, observă Dr. Ilinca Tudose-Tranulis, medic pediatru și consultant în lactație, care semnalează una dintre cele mai mari probleme în ceea ce privește alăptarea: ”de multe ori, startul este unul defectuos. Există un număr mare de nașteri medicalizate. În maternitate, copilul este separat de mamă și nu se oferă sprijin în alăptare în primele zile. Astfel, se stirbește încrederea mamei în forțele ei. Bebelușului i se oferă lapte praf cu biberonul, iar acesta se obișnuiește așa și refuză laptele matern.

Ce e de făcut?

Ideal, ar fi ca imediat după naștere, bebelușul să fie plasat pe burta mamei, fără a i se face manevre medicale dacă acestea nu sunt necesare. El se va posta singur la sân și va suge fără ajutor, în mai puțin de 60 minute. Alăptarea în prima ora de viață are rolul de a liniști copilul care aude bătăile inimii mamei și o recunoaște. Își colonizează tubul digestiv cu bacterii benefice și primește anticorpii de care are nevoie. Copilul va stimula încă de la început productia de lapte, asigurând succesul alăptării și în zilele și lunile următoare.

Ora magică în relația mamă-bebeluș când ar trebui alăptat

Dacă bebelușul este luat imediat de lângă mamă și i se dă lapte praf cu biberonul, digestia îi va fi afectată și modul de supt va fi modificat. Nu are loc nici stimularea producției de lapte. Dr. Ilinca Tudose-Tranulis spune că ”mamele trebuie să își ceară dreptul de a nu fi separate de copil, de a avea posibilitatea să-l pună la sân ori de câte ori este nevoie încă din primele zile. Totusi, când acest lucru nu se întampla, mama va putea remedia situația dacă intervine rapid.

Sursa foto: Shutterstock