Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru copilul tău este să-i dai un exemplu bun. Astfel, îl vei învăța, de exemplu, să fie fericit și să-și mențină greutatea ideală. Poate ai de făcut și câteva schimbări la tine, dar nu e niciodată târziu să începi. Află care sunt cele mai dăunătoare obiceiuri de care să te lași. Da, printre ele se numără și fumatul, dar și altele la care poate nu te-ai fi gândit.

Autocritica exagerată, unul dintre cele mai dăunătoare obiceiuri

Una este să vezi ceea ce este în neregulă la tine pentru a vedea ce e de făcut și alta e să fii tot timpul nemulțumită. Dacă tu nu te placi niciodată, te consideri tot timpul prea grasă, prea urâtă, prea… etc., așa se va considera și copilul tău. Aceasta e o problemă care le atinge mai ales pe fete. Se vor uita și ele în oglindă și se vor plânge că nu sunt suficient de slabe, de frumoase, că nasul e prea mare sau ochii prea mici. Le așteaptă o viață de nefericire și de complexe de inferioritate, ceea ce poate duce la probleme de alimentație (bulimie sau anorexie).

Mâncatul emoțional

Poate nimic nu-ți calmează nervii ca o înghețată. Tot acesta este remediul tău favorit atunci când ești tristă sau dezamăgită. Pe lângă faptul că acest obicei nu-ți face bine ție, îi dăunează și copilului tău care te va imita, pentru că de la tine va înțelege că mâncarea este cel mai bun remediu, orice problemă ai avea. În schimb, găsește alte moduri de a te binedispune atunci când ești tristă. Ai putea ieși la plimbare, să dai telefon unei prietene sau să faci sport. Astfel, copilul va prelua obiceiuri bune de la tine.

Prea multă tehnologie

Este foarte clar că tinerii din ziua de azi au o problemă cu tehnologia. Nu se pot dezlipi de ea. Toată ziua butonează la un smartphone sau la un calculator neapărat conectat la internet. Dar nici părinții nu sunt prea departe de ei. Dacă și tu îți verifici pagina de Facebook la masa de seară, nu ar trebui să mai ai nicio pretenție de la cel mic. Stabilește niște reguli în familie, pentru a folosi mai puțin tehnologia și a vă bucura cu adevărat de timpul petrecut împreună.

Fii un exemplu bun pentru el

Dă tu prima exemplu bun și renunță la telefon măcar o oră – două pe zi când ești în prezenșa soțului și a copiilor. Pentru ei este mai important: micuții care stau prea mult în fața unui ecran au insomnii, nu reușesc să se concentreze la școală și se luptă cu kilogramele în plus. Dar copiii care iau cina cu familia și nu folosesc (măcar în acel timp) telefoanele mobile, au un risc mai mic de obezitate.

Sursa foto: 123rf.com