În ambele cazuri, sentimentul de invidie este un mare generator de suferinţă. Individa apare atunci când ne uităm în “curtea” altuia şi simţim furie, tristeţe şi neputinţă că nu avem un anumit lucru sau situaţia lui. 

Citește și: Semne că suferi de narcisism. Așa NU vei avea o relație împlinită

Ce simt oamenii invidioși

În opinia psihoterapeutului Laura Maria Cojocaru, atunci când simțim sentimentul de invidie, acesta generează un efect în lanţ de alte sentimente dăunătoare pentru sănătatea noastră fizică şi psihică. Pot apărea: insomnii, stări de anxietate, stări depresive, o furie care ne îndeamnă la comportamente disfuncţionale, în primul rând pentru noi înşine. 

Specialistul consideră că poate fi creionat un portret robot al persoanelor care tind să fie mai invidioase decât altele. Astfel:

Oamenii invidioși au stima de sine scăzută

“Atunci când o persoană are stima de sine scazută, nu este împăcată cu imaginea ei, cu viata ei, cu fizicul ei, cu cercul de prieteni, cu situatia ei financiară, socială, relaţională etc, a acumulat frustrări în timp, tinde să invidieze mai mult. Oamenii invidioși sunt persoane nesigure pe ele, cu încredere mică în propriile forţe şi râvnesc mereu la ceea ce au alţii. Întrucât nu reuşesc să obţină ce-și doresc, există unele persoane care duc invidia la un alt nivel. Ajung să dorească răul celor despre care consideră că au o viaţă mai bună”, observă psihologul.

Sunt stăpâniți de frică

“Acele persoane care experimentează stări de teamă sistematic, cum ar fi frica de prezent, de viitor, de propria neputinţă, frica de a nu fi îndepărtat, frica de a nu primi acceptare, respect, iubire, sprijin etc. de la cei din jur, sunt mai predispuse să trăiască mai des sentimentul de invidie. Frica ne împinge la nesiguranţă, care pot escalada în frustrări din cauza aşa-ziselor nevoi fictive. Persoanele stăpânite de frică sunt mereu de părere că nu au suficient de mult. Cred că alţii au mai mult, dar îşi înfrânează pornirile distructive tocmai din … frică. Se tem că nu vor fi acceptați, că vor fi excluși dintr-un grup etc.”, explică psihologul Laura Maria Cojocaru.

Citește și: Care dintre cele 3 femei are mai mult succes în viață?

Oamenii invidioși sunt leneși

“Chiar dacă poate părea hilar, dar persoanele leneșe trăiesc mai des sentimentul de invidie decât alte persoane. Persoanele invidioase nu sunt dispuse să urmeze căile de dezvoltare și de evoluție pe care le urmează cei care au succes în viață, în carieră, în dragoste etc. Cei invidioși nu sunt dispuși să plătească prețul succesului, și anume o doză de efort și de renunțare în anumite momente la un soi de confort, drept pentru care se mulțumesc doar să invidieze”, conchide psihologul Laura Maria Cojocaru.

Sursa foto: 123rf.com