Copilul crede ce îi spun cei mari

Atunci când un grup disfuncțional de oameni este cuprins de rușine și nu știe cum să-și rezolve anumite probleme, va găsi o persoană pe care o consideră vinovată de nefericirea tuturor. Fiecare în parte vrea să se simtă bine și să creadă despre sine însuși că este bun, așa că trebuie să găsească un responsabil. De obicei, acesta este „veriga slabă”, un om care nu se poate apăra prea bine, care a greșit într-un fel sau care acceptă fără să protesteze criticile care i se aduc. Copiii sunt victimele ideale pentru a primi acest rol. În familiile în care unul din părinți se confruntă cu o dependență (alcool, jocuri de noroc etc.) sau are o personalitate dificilă, cel puțin unul din descendenți va purta această etichetă.

”Eticheta” rămâne

Pe măsură ce cresc, ei nu pot părăsi rolul care le-a fost desemnat de părinți și continuă să fie considerați culpabili și să creadă ei înșiși lucrul acesta. Iar restul familiei sau ceilalți frați nu îl vor lăsa să scape așa ușor. Au nevoie să-și arunce pe cineva frustrările. Dacă ar renunța la acest „joc”, ar terbui să facă față realității și să se vadă pe ei înșiși într-o lumină mai proastă. Iar „țapul ispășitor” își însușește criticile celorlalți și ajunge să creadă cu adevărat că nu este bun de nimic, că nu merită să fie iubit etc. Chiar și când acesta reușește să părăsească familia, tot este considerat cauza tuturor problemelor pe care cei rămași acasă le întâmpină. Nu contează cât timp a trecut, pentru că au în continuare nevoie ca să-și proiecteze rușinea pe care o simt pe altcineva. Unii vor găsi o altă „oaie neagră” sau vor continua să-și verse năduful pe persoana absentă sau atunci când o mai prind la câte vreo reuniune sau o văd întâmplător pe stradă. Dar foarte rar se întâmplă ca cel blamat să reușească să părăsească familia toxică. Dacă te afli într-o situație de felul acesta, ar trebui să te distanțezi măcar emoțional de ei. Un specialist sau o persoană din afara familiei care te iubește și te prețuiește ar putea să îți arate cine ești cu adevărat și să te sprijine pe calea schimbării.

cristina radulescu-ion psihologNu te lăsa comparată cu nimeni

Fiecare are un drum unic în viață, cu geșeli și reușite. Ceea ce îți place ție nu e obligatoriu să corespundă cu ceea ce le place părinților tăi. Dacă ei ți-i dau de exemplu pe X sau pe Y, trebuie să știi că procedează greșit. Iar tu, dacă ești la rândul tău mamă, ai grijă să nu repeți aceeași greșeală. Ești un om unic și nu este nevoie să fii comparată cu nimeni. Chiar dacă locuiești cu ai tăi și te simți tot timpul sub lupă, caută să-ți păstrezi originalitatea personalității tale. Dă-ți tu voie să faci alegeri persoanle care să țină cont de dorințele proprii, nu de ce vor alții. Multe persoane vin la terapie pentru că sunt nemulțumite de cariera pe care o au. De fiecare dată au ales drumul care le-a fost dictat de către cei mari. Opțiunile dictate din afară sunt o veritabilă sursă de nefericire și de conflicte interioare care apasă pe suflet.

Sursa foto: 123rf.com