Castelul din poveste, în sufragerie

Cu puțină imaginație, casa poate fi un teren de joacă uimitor. Construiește în propria sufragerie, un castel. Cum? Taie câteva bucăți mari de carton. Copilul le va colora și va tăia ferestrele, după care le aranjezi ca pe niște pereți. După aceea, cel mic poate mobila și aranja micul castel cu un scăunel, câteva șervețele colorate și să îl populeze cu păpuși.

Dacă tot este castelul din poveste… spune-i un basm. Dacă știe deja să citească, poate să facă asta singur sau citiți, împreună, pe roluri. Pune-i apoi întrebări, care să-l ajute să povestească basmul. Apoi, spune-i să refacă povestea, având ca personaje păpușile. Astfel, nu se va plictisi și va exersa desenul, coloratul, modelajul, memorarea, povestitul și își va pune imaginația la treabă.

Vin indienii

O altă joacă tematică ar fi cea de-a indienii. Poate face un cort în sufragerie și organiza un adevărat trib. La masă, faceți un pic nic pe o pătură în sufragerie. Și acum, puteți citi sau spune povești, iar jucăriile de pluș pot juca rolul personajelor. Își mai poate face singur din hârtie și pene un costum și își poate găsi un nume de poveste.

Dacă nu stă locului și pare că nu își va consuma vreodată energia, organizează un campionat de… gimnastică. Și pentru că orice sportiv trebuie să se antreneze, pune-l să facă genoflexiuni, flotări (dacă poate), abdomene și alte exerciții care pot fi făcute în casă.

Cel mai de preț ajutor al mamei

Toate bune și frumoase, dar dacă tu nu îți vezi capul de treburi, când să mai ai timp să îl distrezi și pe cel mic? Nu-i nimic! Implică-l și pe el în ceea ce ai tu de făcut. Îi poți da diverse treburi, în funcție de vârsta lui. De la trei ani poate să adune jucăriile de pe jos și să le pună în cutie. Pe la șapte ani se va simți important dacă îl lași să te ajute să aranjezi masa. Un copil de 10 ani poate să prepare o mâncare simplă și ajute la curățenie. Dacă ai ceva mai mult timp, faceți împreună ceva dulce. Mai ales fetițele vor fi încântate de asta. Dacă aveți prieteni cu copii, programați vizite, pentru ca cei mici să se joace împreună.