Fetița ta te întreabă dacă poate rămâne peste noapte la o prietenă? Cum știi dacă este cazul s-o lași sau nu? Întreabă-te dacă este în siguranță acolo, dacă părinții amicei sunt de acord, dar și dacă micuța este pregătită să stea departe de casă.

Astfel de ocazii sunt foarte iubite de copii. Se pot juca împreună până mai târziu, iar cel care este în vizită se poate simți ca și cum ar fi în tabără. Poate mai ții și tu minte ”petrecerile în pijama” pe care începusem să le organizăm și noi în copilărie și adolescență sub influența filmelor americane. Așa că de ce să nu-ți lași copilul să se distreze? În plus, poate învăța din faptul că vede cum sunt relațiile într-o altă familie și își dezvoltă sociabilitatea.

Cunoaște-i părinții prietenei

Dar, în ciuda părții frumoase, a-ți lăsa fetița peste noapte în casa unor străini poate fi ceva destul de înspăimântător pentru tine, dar chiar și pentru ea dacă nu este obișnuită să stea departe de voi. De aceea, pentru ca experiența să fie una reușită, ar trebui să ții cont de câteva lucruri. În primul rând, trebuie să-i cunoști prietena la care vrea să se ducă și pe părinții ei. Ai putea organiza mai înainte o vizită de doar două-trei ore la tine acasă pentru a vedea și cum se înțeleg și pentru a-i cunoaște mai bine. Dacă ți se pare ceva în neregulă, ai putea să organizezi ”petrecerea în pijama” la tine acasă sau să spui, pur și simplu, ”nu”. Siguranța copilului este pe primul plan.

Lucruri necesare dacă rămâne peste noapte

Chiar dacă totul pare să fie ok și ai încredere, poți să condiționezi acordul tău de purtarea ei. Dacă este ascultătoare, atunci o vei lăsa. Dacă a avut ceva abateri în ultimul timp, poți aștepta câteva zile până își va dovedi cumințenia și abia apoi să încuviințezi să meargă. Oricum, va fi nevoie să nu pună probleme familiei la care se duce în vizită. În cazul în care o lași, nu uita să îi dai tot ce are nevoie (medicamente pe care ar trebui să le ia, pijama, periuță de dinți etc.). Întreabă părintele respectiv dacă este nevoie de ceva în plus – dacă ar fi bine să aducă o gustare (sau surprinde-i plăcut și trimite ceva bun) sau dacă nu cumva are nevoie de un sac de dormit etc. Neapărat, anunță-i despre orice alergii are copilul tău sau alte condiții speciale care trebuie îndeplinite, dacă este cazul.