Dragostea și fericirea nu au o rețetă general valabilă, dar nici nu cer lucruri complicate. Admirația și afecțiunea sunt elementele cheie ale unei relații de durată.

Partenerii care se cunosc foarte bine și care comunică deschis unul cu celălalt, indiferent de greutățile prin care trec, vor fi alături unul de celălalt pentru toată viața.

Psihologul Ty Tashiro, profesor la Universitatea americană Maryland, este de părere că partenerul ideal, alături de care poți fi fericită toată viața, nu trebuie să aibă decât trei calități esențiale. Iată  ce trăsături de bază descrie el în cartea sa: “The Science of Happily Ever After”. 

Partenerul potrivit are doar 3 calități

Tashiro recomandă femeilor o listă foarte scurtă de calități pentru că este foarte greu să găsești la un singur om multitudinea de calități și avantaje la care visezi. Când vrei totul, există riscul să nu te alegi cu nimic, ne sfătuiește Tashiro.

Marea majoritatea a oamenilor se căsătorește la un moment dat, dar numai o treime dintre căsnicii rezistă o viață întreagă. Restul căsătoriilor se destramă, partenerii divorțează sau trăiesc nefericiți unul lângă altul. Iar problema este aceea că avem așteptări prea mari de la cel de alături.

1. O fire agreabilă

Frumusețea fizică și banii au o contribuție redusă la fericirea în cuplu. Dar o fire agreabilă și comunicativă este mult mai importantă pentru echilibrul relației. ”Partenerii cu un scor mare în ceea ce priveşte agreabilitatea nu numai că sunt mai buni la suflet, dar este mai probabil ca ei să păstreze vie dorinţa sexuală în cursul relaţiei”, este de părere cercetătorul american.

Aceşti bărbaţi sunt mai generoşi şi deseori mai sensibili, ceea ce îi face parteneri mai buni. În plus, persoanele plăcute își păstrează aceste calități toată viața, în schimb averea sau frumusețea fizică se pot pierde în timp.

2. O minte deschisă

Cea de a doua trăsătură esențială a partenerului ideal este deschiderea, capacitatea de a comunica liber cu persoana iubită și de a-i înțelege dorințele și nevoile.

Un bărbat cu o minte deschisă este totodată și un bărbat cultivat, citit, manierat, cu o imaginație bogată, care se străduiește să facă fiecare zi în doi plăcută.

3. Responsabilitatea

Firea agreabilă și abilitatea de a comunica deschis nu sunt suficiente în căsnicie dacă nu merg mână în mână cu responsabilitatea.

Un partener de viață trebuie să cântărească atent consecințele acțiunilor și deciziilor sale, să se gândească mereu la modul în care ele vor afecta viața de cuplu. Dacă nu are o atitudine morală adecvată și dacă nu își respectă la fel de mult soția pe cât o dorește, sunt șanse mari să o înșele și să destrame legătura dintre ei.

 

sursa foto: 123rf.com