„În aceste situații, copiii cad victime problemelor nerezolvate ale părinților”, remarcă psihoterapeutul Lavinia Țânculescu. Părinții ar trebui să fie foarte conștienți de impactul negativ și puternic al cuvintelor grele asupra copiilor și să se ferească să le adreseze. Chiar și privirile care spun „nu te mai iubesc”, „m-ai dezamăgit” sau „te urăsc” ar fi bine să fie cenzurate. Dacă fiul sau fiica ta te-a enervat foarte tare, ar fi bine să te retragi să te calmezi și abia după aceea să îi spui ce ai pe inimă.
Violența verbală, o realitate dură
Dincolo de agresiunea fizică, există și violența verbală sau psihologică și nici ea nu este de neglijat. Toate vorbele grele cum sunt „ești prost”, „ești idiot”, „ești leneș”, „dispari!”, „să nu te mai văd!”, „nu te vreau”, „nu te-am dorit”, „nu ești copilul meu”, „diavole”, „ești zero”, „grasule”, „urâtule”, „handicapatule”, „cu cine-oi semăna de ești așa de rău?” și altele ca acestea au un efect devastator asupra copilului, mai ales dacă vin chiar de la părinții lui. Psihoterapeutul te atenționează că „pe termen lung, îl vor transforma pe cel mic într-un adult cu o gândire negativă, cu o atitudine excesiv de critică la adresa lui însuși, dar și a altora. Îi va scădea semnificativ stima de sine și va crește riscul de a face depresii sau de a dezvolta stări anxioase.”
Vindecarea, în mâinile tale
Este clar că nu îi dorești acest lucru copilului tău. Chiar dacă te mai supără uneori, îl iubești și vrei ca el să fie fericit. Lavinia Țânculescu constată faptul că, de obicei, traumele din copilărie ale părinților, faptul că au fost la rândul lor agresați de adulți, îi vor face să se poarte la fel cu copiii lor. Dacă te regăsești în acest portret, este bine că ai conștientizat. Încearcă să nu mai adresezi vorbe grele celor din jur și mai ales celui mic. Apelează la un specialist pentru a-ți vindeca rănile sau începe să scrii într-un jurnal ce anume te-a făcut să suferi în copilărie. Vei conștientiza greșelile pe care le-au făcut părinții tăi față de tine. Nu înseamnă că nu îi vei mai iubi sau că îi vei acuza. Acesta este primul pas spre iertare și spre împăcare. Înțelege că și ei au fost victime la rândul lor, dar acum lanțul slăbiciunilor se poate rupe.
Photo credit: Matteo Bagnoli / Foter / CC BY-SA