Dacă ești în această situație, probabil că nu ai cuvinte să descrii stările prin care treci, mai ales în cazul în care tu încă îl mai iubești. Poate cel mai tare te doare faptul că nu înțelegi de ce ați ajuns aici și, ca urmare, nici nu știi ce ar trebui să faci ca să schimbi ceva în bine.

De ce nu te mai vrea

”Cauzele pot fi multiple. Poate te percepe ca fiind plictisitoare, neatractivă, cicălitoare sau prea critică. Dar poate că soțul tău are probleme de sănătate sau suferă de stres foarte puternic la locul de muncă și a ales să se închidă în sine însuși. Poate exista o altă femeie în viața lui. Sau poate doar are alte obiective în viață și nu i se pare că le mai poate împărtăși cu tine, pentru că simte că nu îl înțelegi”, spune psihoterapeutul Tedy Creștin care observă că, ”în primul rând, într-o astfel de relație este o gravă problemă de comunicare. Practic, nu mai vă împărtășiți lucrurile care vă preocupă, vorbiți doar de mărunțișuri”. Iar acest fapt vă îndepărtează din ce în ce mai mult unul de celălalt.

Cum ai putea să te împaci cu el

Psihoterapeutul te previne că ”lucrurile nu se vor schimba de la sine, doar se vor agrava. Poți încerca o reapropiere reală de el, pornind de la ce încă mai merge bine în relația voastră și de la scopurile comune pe care le mai aveți”. Faceți împreună cumpărături? Aveți grijă amândoi de copii? Aveți prieteni comuni cu care vă place să vă vedeți? ”De aici ați putea porni”, te încurajează Tedy Creștin. ”Fără a forța nota, poți să te apropii din nou de el. Folosește-te de lucrurile care îi plac și ascultă atent ceea ce spune, dar și semnalele subtile pe care ți le transmite prin limbajul corporal, prin ceea ce spune sau modul în care reacționează. Micile gesturi calde și tandre pe care le faci față de el l-ar putea cuceri din nou. Sugerează-i discret și ceea ce ți-ai dori de la el. Arată-i că încă te mai interesează, fără a părea că ești dependentă de el”.

Reaprinde pasiunea

În timp, poți încerca să reaprinzi și pasiunea, pornind de la amintirile plăcute din trecut. Sigur că la începutul relației voastre experiențele erotice erau importante pentru voi. Gândește-te la acele momente: ce vă incita atunci? Cum se desfășurau lucrurile? Dacă ajungeți să reclădiți o comunicare sinceră și autentică, el îți va povesti mai mult despre problemele lui reale și despre ce își dorește cu adevărat. Poate fi și momentul unor vești nu prea plăcute. Este posibil să afli că reclădirea relației voastre este imposibilă, că el nu mai este interesat de tine. Dacă valorile, obiectivele și prioritățile lui s-au schimbat radical și nu pot coincide cu ale tale, poate este timpul să te gândești să mergi și tu mai departe, fără el alături de tine.

Când știi că nu mai e speranță de împăcare

Dacă nu mai împărtășiți valori, obiective și priorități comune, este foarte clar psihoterapeut Tedy Creștin, Tel: 0726.852.395 relația nu poate continue pe termen lung. Atunci când doar unul dintre parteneri luptă pentru căsnicie, el ajunge să se sacrifice. Dacă tu vrei o relație vie și reală, iar partenerul nu ți-o poate oferi, atunci doar te-ai amăgi cu ideea ca poate, în timp, lucrurile se vor schimba. Dacă el dorește te țină alături din comoditate, dar doar ca pe o ”mobilă” sau ca pe o servitoare, ești nevoită să iei o decizie. Te vei complace într-o astfel de relație sau vei pleca? Dacă situația materială nu îți permite să te desparți de el, vei fi nevoită să faci demersurile necesare, cum ar fi găsirea unui serviciu mai bine plătit, să apelezi la ajutorul părinților etc. Dacă el devine violent și încearcă să împiedice plecarea ta, te poți adresa autorităților sau organizațiilor care oferă suport femeilor aflate în dificultate (ONG-uri, DGASPC-ul de care aparții). Ai putea beneficia de cazare temporară, ajutor bănesc și suport psihologic pentru despărțirea de un soț violent și periculos.

 

 Sursa foto: bloglovin.com