Psihologii au observat faptul că foștii soți care au divorțat și au dat vina pe partener sau chiar pe ei înșiși sufereau mai mult de crize de anxietate, de depresie și de probleme cu somnul decât cei care au găsit că problema a fost modul în care au interacționat cu partenerul. Cei care au păstrat sentimente negative față de soțul de care s-au despărțit au avut șanse mai mici de a se rupe de trecut și de a avea o nouă relație reușită.

Este greu să nu dai vina pe cineva

Dar este greu să nu dai vina pe cineva. Un studiu realizat de Universitatea din Michigan arată că 65% dintre cei care au divorțat dau vina pe fostul partener, în acest procent fiind mult mai multe femei decât bărbați. Astfel, 80 % dintre femeile participante la studiu îl considerau pe soț ca fiind singurul vinovat de eșecul căsniciei, pe când 47% dintre bărbați dădeau vina pe soție. 16% dintre bărbați se învinuiau pe ei înșiși, comparativ cu doar 4% dintre femei care gândeau așa. Conducătorul studiului, dr. Orbuch explică situația prin faptul că bărbații acceptă mai ușor punctul de vedere al soției în caz de divorț. Și poate că au și de ce să se simtă vinovați: mai mulți bărbați decât femei au admis că au avut o aventură extraconjugală.

Cum să vezi vina într-un mod sănătos

Psihologul te sfătuiește să spui ”Noi”, în loc de ”tu” sau ”eu”. De exemplu, poți spune ”am fost amândoi foarte obosiți în ultimul timp”, în loc să-i spui partenerului ”ești așa de morocănos!”. Înlăturând vina, este mai ușor să găsești o soluție. Cere-i soțului opinia lui. Poți chiar să pui degetul pe rană, întrebându-l: ”tu de ce crezi că nu ne mai înțelegem?”. Sunt mai multe moduri de a privi o problemă. Aflând perspectiva partenerului și îmbinând-o cu a ta, găsești perspectiva pe care o are căsnicia voastră.

Sursa foto: thinkstockphotos.com