„Conform cărții «Cele cinci limbaje ale iubirii», scrisă de Gary Chapman, nu toți percepem dragostea la fel”, explică psihoterapeutul Tedy Creștin. „Cu toții avem un «rezervor» al iubirii, doar că acesta se umple în mod diferit. Autorul american descrie cinci moduri de a exprima afecțiunea față de cineva: prin complimente și încurajări, prin timp petrecut împreună, cadouri oferite, prin servicii, dar și prin contactul fi zic. În realitate există și altele”.

Arată-i și tu că îl prețuiești

„Poate că soțul nu ți-a mai făcut de multă vreme un cadou, însă poate și-a exprimat iubirea prin alte modalități. Poate ți-a arătat că te prețuiește prin mici servicii, încurajări sau prin simplul fapt că îi place să petreacă timp cu tine. Întreabă-te dacă înainte își exprima afecțiunea prin multe cadouri sau preferă alte forme de exprimare”, spune psihoterapeutul. Dar chiar dacă ai înțeles că te iubește, tot simți că ar trebui să primești ceva care să fi e o dovadă concretă a faptului că încă ține la tine. Ce poți face? Tedy Creștin te sfătuiește ca, „mai întâi, să fi i tu prima care îi arată afecțiune. De exemplu, atunci când el este foarte ocupat și are nevoie de ajutor, fi i alături de el și sprijină-l cât poți. Într-un moment în care este mai liber îi poți comunica și tu că te simți apreciată, iubită, deosebită și aparte, atunci cand primești cadouri. Și la fel cum tu te străduiești să-i faci pe plac, prin legea reciprocității, el va fi mai receptiv la ceea ce-ți dorești tu”.

Nu te compara cu alte femei

Ar fi bine să ai așteptări rezonabile și să nu te compari cu alte femei. Privește-te în relație cu soțul tău și nu te gândi la ce vor spune prietenele sau colegele. Nu ești mai prejos decât aceea care a primit un parfum scump și nici nu înseamnă că ea este iubită mai mult decât tine. Nu știi ce se afl ă în spatele ușilor închise dincolo de ceea ce spune ea ca să-și facă o imagine idealizată. După 28 de ani de căsnicie, o doamnă își aducea aminte că la început era dezamăgită de faptul că trebuia să-i aducă aminte ca el să-i ia un cadou la fi ecare aniversare. Cu timpul, nu i-a mai spus nimic și s-a simțit neglijată că el nu făcea acest gest. Apoi a realizat că darurile nu sunt atât de importante, iar el este cel mai bun soț. Dovada cea mai importantă a fost că i-a adoptat copilul pe care îl avusese înainte de căsătorie dintr-o altă relație și i-a fost acestuia un adevărat tată. În plus, întotdeauna a fost foarte apropiat de ea și a făcut eforturi pentru a petrece timp împreună, deși lucra foarte mult.

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

psihoterapeut Tedy Creștin www.adaptabil.co

ALTE MODURI DE MANIFESTARE ALE DRAGOSTEI

„Dacă soțul nu își mai exprimă iubirea prin cadouri și nici prin alte forme, cred că suntem într-un impas în relație. Totuși, dacă el nu îți făcea daruri nici înainte foarte des, iar în prezent continuă să îți arate prețuire în alte moduri, înseamnă că acest mod de manifestare a dragostei a fost de la început partea mai deficitară, care, în timp, s-a accentuat. Am cunoscut un cuplu foarte strâns legat, în care partenerii trecuseră prin dificultăți financiare mari la început, care își ofereau unul altuia foarte rar ceva cu o valoare mică. Însă comunicau foarte bine pe celelalte căi de exprimare a iubirii. Aveau scopuri comune, se ajutau între ei, își împărtășeau trecutul, prezentul și visele de viitor. De aceea, chiar când au avut mai mulți bani, nu simțeau nevoia de a-și face cadouri scumpe pentru a demonstra importanța unuia în viața celuilalt.”